Nema više bolovanja od 60 dana kod izabranog lekara, najviše do 30

8. oktobar 2023 – Vlada Srbije usvojila je protekle nedelje Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju: jedna od izmena je da izabrani lekar po pravilu utvrđuje privremenu sprečenost za rad do 30, umesto dosadašnjih 60 dana, a da nakon toga, privremenu sprečenost utvrđuje prvostepena lekarska komisija RFZO.

Ono, ostavljena je mogućnost da izabrani lekar može da utvrdi privremenu sprečenost za rad i do 60 dana, ali samo kod osiguranika obolelih od malignih bolesti, zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, osoba sa invaliditetom i kod neposredno obavljenih hirurških intervencija, osim u slučaju kada je ta intervencija obavljena u dnevnoj bolnici, saopštila je Vlada Srbije.

Inače, u avgustu je prvobitno, prema najavi ministarke zdravlja Danice Grujičić, bilo predviđeno da lekari opšte prakse odobravaju do dve nedelje bolovanja, ali je nekoliko dana kasnije predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će bolovanje koje odobre lekari opšte prakse ipak biti moguće do 30 dana, kako je objavio RTS.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!