Labudove i divlje patke na levoj obali Dunava pokosio ptičji grip

7. oktobar 2023 – Protekle nedelje u nekoliko navrata pojavile u se vesti o većem broju uginulih labudova i divljih pata u kanalima na levoj obali Dunava. EKO-Pančevački rit je objavio fotografije sa lica mesta, na kojima se vide brojne ptice koje nisu preživele boleštinu.

Sve je, kako piše na njihovom FB nalogu, počelo 3. oktobra na kanalu Kalovita,kod naselja Kotež, a potom se proširilo i na ptice na kanalu Vizelj u Borči. Za tri nedelje uginulo je desetak labudova i više 50 divljih pataka.

Od 20. septembra do početka oktobra dešavala su se uginuća labudova, jednog-dva dnevno, da bi se tokom protekle sedmice desio pravi pomor, bolest uzima maha. Uginulo Ih je ukupno tri deset, a šest su aktivisti ekološkog udruženja uspeli da izvuku i predaju veterinarima na ispitivanje.

Analize Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije iz Beograda potvrdile su da je uzrok uginuća ptičji grip. Nakon ove potvrde biće urađeno tzv. senkvenciranje, a uzroci poslati Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu kako bi se utvrdilo o kojem podtipu ptičijeg gripa je reč. Naime, neki podtipovi mogu da se prenesu i na ljude, pa zbog toga stručnjaci savetuju da građani budu oprezni i da ne diraju uginule ptice.

EKO – Pančevački rit

Foto: EKO-Pančevački rit FB

Skorašnji članci

error: Content is protected !!