Koliko struja poskupljuje od 1. novembra? Dakle, nije 8 nego 9,28 posto

5. oktobar 2023 – Pre desetak dana objavljeno je da je Savet Agencije za energetiku dao saglasnost EPS-u za povećanje cene struje od 1. novembra za osam odsto. Malo li je? E pa, očigledno malo im je: po juče objavljenom cenovniku EPS-a proizilazi da je struja u stvari poskupela za 9,28 posto. I to za sve tri zone, bilo da trošite kilovate u zelenoj, crvenoj ili plavoj, bilo da je reč o jeftinoj ili skupoj tarifi.

Najjeftiniji kilovat-čas električne energije, onaj u zelenoj zoni, od 1. novembra koštaće 2,277 umesto sadašnjih 2,084 dinara.

Isti slučaj je i sa skupim kilovat-časom u najjeftinijoj zelenoj zoni, koji sa 8,336 poskupljuje na 9,109 dinara.

Po tarifama iz takozvane zelene zone, podsećamo, obračunavaju se kilovat-časovi do potrošnje od 350 kWh.

Kada potrošnja domaćinstva premaši ovaj broj kilovat-časova, ulazi se u plavu zonu, gde se kilovat-čas jeftine struje sada obračunava po ceni od 3,126, a od novembra će po 3,416 dinara. Kilovat-čas skupe struje u plavoj zoni poskupeće sa 12,504 na 13,6638 dinara.

Kilovat-časovi se obračunavaju u plavoj zoni sve do utroška od 1.600 kWh. Sve preko toga ulazi u –crvenu zonu. Trenutna cena jeftinog crvenog kilovat-časa je 6,252 dinara, a buduća – 6,8319 dinara.

Skup crveni kilovat-čas trenutno košta 25,008, a od novembra će biti 27,3276 dinara.

Treba li da podsećamo da račun za utrošenu električnu energiju, koji svakog meseca stiže na adrese potrošača, osim potrošenih kilovata sadrži i niz drugih stavki: obračunska snaga, trošak garantovanog snabdevača, naknada za povlašćene proizvođače električne energije, naknada za unapređenje energetske efikasnosti i akciza,. Tek kad se to sve sabere obračunava se porez na dodatu vrednost i na kraju taksa, ’oće reći pretpalta na RTS, sada još uvek 299 mada su i oni tražili povećanje.

I, na kraju, ako vam se možda čini da tih 1,28 posto, razlika od 8 do 9,28, i nije nešto ekstra strašno, evo još malo računice. U Srbiji ima oko 3 miliona i 700 hiljada brojila, dakle toliko i računa za struju. Ako uzmemo da je prosečan račun oko 30 evra, tih 1.28 posto na mesečnom nivou dodaju EPS-u još cirka milion i po vera. Malo li je, da ponovimo pitanje s početka.

Možda je za nas, obične smrtnike to velika cifra. EPS-u to verovatno i nije ništa specijalno, šta je za njih milion-dva evra mesečno gore-dole, to nije bilo ni za pola dana uvoza struje, ono kad smo se patili s Kolubarom. Cela ta igranka sa Kolubarom koštala nas je, procena je stručnka, između 300 i 400 miliona evra.

E da, još i ovo. Poskupljenje od 8 posto, obaveza je Srbije prema aranžmanu koji imamo kao država  sa MMF-om. A ovih 1,28 posto više? Ma, nek’ se nađe…

Foto/ilustracije: pixabay.com

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!