U nedelju počinje popis poljoprivrede, obavezno odgovaranje na pitanja

28. septembar 2023 – Popis poljoprivrede 2023. počinje u nedelju, na teren izlazi 3.000 popisivača, a danas je počeo da radi i info-centar. Među češćim pitanjima onih koji će biti ispitani i popisani, osim „zašto je sad i taj popis važan“ i „šta ja imam od toga“, jeste i „da li je učestvovanje u popisu obavezno“. Odgovor je: jeste. Ko odbije da odgovori na pitanja popisivača sleduje mu kazna od 20 do 50 hiljada dinara.

„Novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili punoletni član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva kome su poznati podaci koji se prikupljaju, ako odbije da popisivaču da podatke o gazdinstvu koji se prikupljaju u skladu sa ovim zakonom ili mu da netačne ili nepotpune podatke“, stoji u  članu 27 u Zakona o popisu poljoprivrede 2023, koji je objavljen još pre dve godine u „Službenom glasniku“.

Dakle, nema hoću-neću kada vam popisivači zakucaju na vrata.

Inače, još veće kazne predviđene su za pravna lica – od 100.000 do 1.000.000 dinara, a kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu sa nižom cifrom, a ovaj pravni akt obuhvatio je i same popisivače za slučaj da ne obavljaju svoj posao po očekivanom procesu, ne vode računa o tačnosti podataka ili ne čuvaju adekvatno dobijene podatke. Za to je, za popisivače, propisana kazna od 30 do 50 hiljada dinara.

Što se tiče info-centra, kako je objavio Republički zavod za statistiku, on počinje da radi od danas. Od 28. septembra do 15. decembra, pozivom broja telefona info-centra 0800444005, svakoga dana od 8 do 20 časova, zainteresovani mogu da dobiju sve informacije i odgovore na pitanja koja se odnose na Popis poljoprivrede 2023.

Pozivi ka Info-centru su besplatni i dostupni sa teritorije cele Srbije, iz fiksne mreže Telekoma Srbije i mobilnih mreža.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!