Projekat rekonstrukcije, adaptacije i sanacije Stare klanice u Velikoj Plani

VELIKA PLANA/SMEDEREVO, 15. septembar 2023 – Na portalu javnih nabavki danas je objavljen oglas Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo kojim se traži izrada projekta rekonstrukcije, adaptacije i sanacije zgrade Stare klanice u Velikoj Plani.

Stara klanica predstavlјa deo nekadašnjeg kompleksa privredno-industrijskih objekata, koje su u Velikoj Plani u periodu od 1886. godine do 1928. godine podigli nemački industrijalci Kristijan Šojs i Vilhelm Šumaher i predstavlјa izuzetno vredan primer industrijske arhitekture u Srbiji s početka XX veka, navodi se u dokumentaciji koja prati javnu nabavku.

Ova zgrada je Odlukom Skupštine opštine Velika Plana 1983. proglašena za  nepokretno kulturno dobro sa statusom spomenika kulture.

Zgrada je, inače, bila deo kompleksa IPK “Srbija – 10. oktobar“ Eksport- import Velika Plana OOUR, fabrike za preradu perja i proizvodnju konfekcije. Nakon odlaska pod stečaj ove fabrike zgrada Stare klanice se ne koristi, a pre nekoliko godina vlasništvo nad zgradom preuzela je opština Velika Plana.

Vrednost posla, izrade projekta, procenjena je na 2.787.500 dinara bez PDV-a, a rok za prijavljivanje je 25. septembar.

Foto/arhiva: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!