Minimalna cena rada za 2024. godinu utvrđena na 47.154 dinara

15. septembar 2023 – Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj  sednici Odluku o visini minimalne cene rada za period januar–decembar 2024. godine, prema kojoj će minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za narednu godinu biti povećana na 271 dinar po radnom času. Nakon ovog povećanja, minimalna zarada će iznositi 47.154 dinara, odnosno prosečno oko 401 evro mesečno. Minimalna zarada u Srbiji za ovu godinu, podsetimo, iznosila je 40.020 dinara.

Inače, ovo je jedanaesti put zaredom da Vlada Srbije sama odlučuje o minimalnoj zaradi bez saglasnosti sindikata. Iz UGS Nezavisnost su podsetili da minimalnu zaradu u Srbiji prima oko 400.000 ljudi.

Na sednicama Socijalno-ekonomskog saveta koje su bile održane prethodnih nedelja, reprezentativni sindikati su zahtevali da se iznos minimalne zarade izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom koja iznosi nešto više od 50.000 dinara, kao i da se usklađivanje minimalne zarade vrši dva puta u toku godine, ali su ovi predlozi odbijeni.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!