U Smederevskoj tvrđavi otvoren novi Turističko-informativni centar  

SMEDEREVO, 12. septembar 2023 – Novi Turističko-informativni centar otvoren je danas u Smederevskoj tvrđavi, a događaju su prisustvovali Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, i gradonačelnik Smedereva, Jovan Beč. Ovaj info centar imaće, kako se čulo, veliki značaj za grad, koji godišnje obiđe više od 40.000 turista, jer će omogućiti da na jednom mestu dobiju sve neophodne informacije.

„Smederevo je grad sa značajnim potencijalom, ono što imamo ovde nije samo deo bogatog srpskog kulturnog nasleđa već i deo našeg zajedničkog evropskog nasleđa. U ovom projektu – “EU za kulturno nasleđe i turizam” – podržavamo razvoj opština koje mogu biti atraktivne destinacije za turizam, kao i male preduzetnike u sektoru turizma da prošire i unaprede svoju ponudu posetiocima i potencijalnim gostima. Ovo je važan element ekonomskog i finansijskog poboljšanja za ovaj region,rekao je Bertolini I podsetio da je EU izdvojila više od 65 hiljada evra za otvaranje Turističkog info centra u Smederevu, a da je EU ključni partner Srbiji – u investicijama, u bespovratnim sredstvima i drugom.

„Ono što sam video dok sam danas obilazio tvrđavu, uverava me da je podrška EU razvoju i boljem poznavanju i modernizaciji srpske kulturne baštine pravi put“, zaključio je on.

„Smederevska tvrđava, kao glavna turistička atrakcija u gradu, privlači veliki broj posetilaca. Na osnovu prodatih ulaznica, više od 40.000 posetilaca poseti Mali grad Smederevske tvrđave godišnje. Međutim, broj turista je mnogo veći, jer se za vreme manifestacija koje se organizuju u tvrđavi, kao što su Smederevska jesen, Teatar u tvrđavi, Dunav film fest, Viteški festivali, ne beleži broj posetilaca. Naša tvrđava je u najvećem broju slučaja prva lokacija za obilazak grada, ali i prva destinacija za obilazak Donjeg Podunavlja, pa je sa današnjim otvaranjem Turističko-informativnog centra napravljen značajan korak ka unapređenju već postojećeg interesovanja za ovo bogatstvo Smedereva. Ovo je način da se dobiju pouzdane informacije o gradu, kao i o glavnim turističkim atrakcijama Donjeg Podunavlja, koje će svakako uticati na njihovu odluku da duže ostanu na destinaciji, ali i da nam se ponovo vraćaju“, rekao je gradonačelnik Smedereva.

Beč je istakao da je vrednost ovog projekta više od 87 hiljada evra, od čega je veći deo donacija EU, dok je učešće grada Smedereva 18.500 evra. Beč je iskazao veliku zahvalnost Evropskoj uniji i nemačkim partnerima (BMZ i GIZ), na mogućnosti da se dodatno promoviše turizam u Smederevu.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ dodeljuje više od 650.000 evra bespovratnih sredstava Evropske unije za projekte namenjene unapređenju turističke ponude i kulturnog nasleđa u sedam gradova i opština u Istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju, među kojima je i grad Smederevo.

Aktivnosti se realizujue u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansira Evropska unija, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi implementaciona organizacija Nemačke Vlade (GIZ).

Skorašnji članci

error: Content is protected !!