Miloš Jovanović, Novi DSS: Neće biti bolje dok se sistemska greška ne ispravi

SMEDEREVO,  10. septembar 2023 – Smederevo je danas posetio Miloš Jovanović, lider Novog DSS-a. Nije to prvi put da Jovanović dolazi ovde o Smederevskoj jeseni. Članovi ovdašnjeg Gradskog odbora njegove stranke kažu da je ne propušta, da je jedini stranački prvak koji svake godine u vreme trajanja manifestacije dolazi u Smederevo. Kako bilo, Jovanovićev dolazak bio je prilika da se vidi i porazgovara sa Smederevcima, ali i da lokalnim novinarima da svoje viđenje aktuelne situacije.

Na pitanje o raspisivanju izbora, jednom od politički najaktuelnijih, rekao je:

– Ušli smo u ozbiljnu političku krizu, izbora mora biti. Kosovska politika Vučićeva je, s jedne strane, doživela potpuni krah, s druge imate nezadovoljstvo i proteste građana u Beogradu i mnogim gradovima Srbije. Situacija je vanredna u više nivoa i pre nekoliko dana sam rekao u Skupštini da smena vlasti nije smak sveta, samo kod nas to može da se predstavi kao kataklizma.

U razgovoru sa ljudima koji su mu prilazili na ulici, u Vinskom gradu, u Tvrđavi, kako kaže, bio je u situaciji da čuje što i u drugim gradovima u Srbiji, da ništa nije ni nalik onome kako se predstavlja u državnim medijima, kojima on sam, mada, kako napominje – treći na prošlim predsedničkim izborima, nema pristup.

– Prišla mi je mlada lekarka, sa bebom u kolicima i devojčicom u rukama i rekla da razmišlja da ode. Kad pričate sa ljudima, ono što ih najviše tišti, pored ekonomske situacije, jeste ta nepravda. Kaže ta mlada žena, nisam htela da se učlanjujem u SNS da bih dobila posao, šest godina je volontirala. To je odsustvo perspektive, da vidite da gori od vas prolaze jer su članovi neke stranke. Bilo je toga i ranije, ali ne u ovoj meri, Ljudi hoće da odu jer neće da trpe nepravdu. Osećanje nepravde je mnogo gore od ekonomske nedovoljnosti. Boli kada vidite neke „Š“ funkcionere, sa lažnim diplomama, koji plivaju u novcu, a vi ste studirali, radili… To mora da se promeni. A to neće ići lako, neće se sutra desiti po promeni vlasti, to je proces na koji moramo da budemo spremni, ali u koji moramo da uđemo.

Što se tiče političkih prilika na lokalu, pa i u Smederevu, Jovanović izlaz vidi u decentralizaciji i promeni izbornog sistema.

– Ne može sve u Beograd i iz Beograda. Sve se sliva u Beograd, uključujući ljude. Neophodna je ekonomska i upravna decentralizacija, ne politička. Više sredstava i više nadležnosti za gradove i opštine po Srbiji, ali to znači i preuzimanje odgovornosti. To poručujem svima u Srbiji, ne samo u Smederevu. Nije sve ni do smene vlasti, neće biti bolje dok se sistemska greška ne ispravi, a u našem slučaju, slučaju Srbije, ona je u izbornom sistemu. Da se pređe na većinski sistem gde ćete vi birati vaše odbornike i vaše gradonačelnike. Dok se to ne uradi neće biti sreće, imaćemo ovako jake stranke, koje utiču i na ekonomiju i na medije i na sve ostalo.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!