Javna nabavka za izgradnju inteligentnog osvetljenja pešačkog prelaza

SMEDEREVO, 7. septembar 2023 – Smederevska Gradska uprava objavila je danas na portalu javnih nabavki oglas kojim traži projektanta i izvođača radova na izgradnji inteligentnog osvetljenja pešačkog prelaza. Gde će ovaj prelaz biti treba da se utvrdi analizom, koja je deo projekta, a ceo posao procenjen je na 3.750.000 dinara bez PDV-a.

Osnovni zahtevi, navedeni u pratećoj dokumentaciji, jesu da rešenje pojačanog osvetlјenja ne zahteva presecanje kolovozne konstrukcije, da se sistem sastoji od stubova postavlјenih pored kolovoza na četiri ugla pešačkog prelaza, da senzori stubova detektuju nameru pešaka da pređe kolovoz i automatski aktiviraju ugrađene svetlosne i zvučne signale i opciona rešenja povezana sa sistemom.

Postavlјeni stubovi moraju da budu opremlјeni samostalnim komadima, komunikacionim jedinicama, sloatnim sistemom i baterijama. Stub treba da bude masivan, da se sastoji od farbane cevi čija deblјine čelika nije manja od 4mm, kao i dodatnih elemenata od debelozidne plastike.

Zahtev je ipraćenje pešačkog saobraćaja i žuto trepćuće svetlo koje se aktivira u slučaju prelaska pešaka i radi 24/7, a laserski znak, koji se takođe aktivira prilikom prelaska pešaka preko kolovoza, treba da bude aktivan u sumrak i noću prema podešenoj vrednosti pomračenja,

Predviđeno je i da se napajanje sistema vrši pomoću solarnih panela, kao i da svaki stub bude opremlјen sa dva delimično nezavisna signala, koji se aktiviraju kada sistem detektuje prisustvo pešaka koji čekaju na prelazak, kao i da poseduje izvor svetlosti žutog laserskog svetlosnog signala u donjem delu stuba.

Svetlosni signal – žuto trepćuće svetlo sa strane stuba – bude vidlјiv u svako doba dana, a da mu intenzitet svetlosti zavisi od spolјašnjeg osvetlјenja, tj. da ima dva nivoa osvetlјenja (dan/noć).

Potrebno je osvetliti pešake koji se približavaju pešačkom prelazu primenom rešenja koje sadrži čelične stubove za osvetlјenje visine 3,8 m montirane na armaturu temelјa ili vijcima za uzemlјenje, polikristalne solarne panele od 15w, sa  sopstvenom baterijom (LiFePo), senzor pokreta i osvetlјenja. U slučaju detekcije pokreta na trotoaru, neophodno je da se intenzitet osvetlјenja povećava sa 20% osvetlјenosti na 100% osvetlјenosti i da ostane u ovom stanju 30 sekundi, navodi se, između ostalog, u dokumentaciji koja prati javnu nabavku.

Rok za prijavljivanje zainteresovanih za ovaj posao je do 21. septembra.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!