Film „Da li me voliš?“ autorke Tonje Najabrove dobitnik Dunavske lađe

SMEDEREVO, 28. avgust 2023 – Sinoć je svečanom dodelom nagrada, prikazivanjem filma „Madam di Bari“ i tizera za film „Što se bore misli moje“ reditelja Milorada Milinkovića u Malom gradu Smederevske tvrđave završeno šesto izdanje. Dunav Film Festa.

Tokom šest avgustovskih dana, od 22. do 27, prikazano je više od 30 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova iz Evrope i čitavog sveta, održana je i premijera prve dve epizode serije „Tunel“, a publika je imala i priliku da sluša i učestvuje u razgovorima sa filmskim autorima.

U konkurenciji za glavnu nagradu nalazilo se šest novih ostvarenja podunavske kinematografije, a nagradu za najbolji film u takmičarskoj selekciji dobio je „Da li me voliš?“ autorke Tonje Najabrove.

„Pažljivo odabranim glumačko-rediteljskim sredstvima film ‘Da li me voliš’ donosi odličnu rekonstrukciju jednog vremena u emotivnoj drami o odrastanju i krahu porodice dok u odjeku svedočimo i krahu zemlje”, navodi se u obrazloženju žirija.

Specijalno priznanje festivala dodeljeno je filmu „Nula kalorija“ autorke Džesike Hausner zato što „skreće pažnju na veoma važne teme osetljivosti mladih ljudi i njihove potrebe za bliskošću i zajednicom u ovoj eri usamljenosti u kojoj nam se stalno nude nove i nove ideologije koje će nas konačno učiniti srećnim”.

Češki reditelj Robert Hloz nagrađen je za najbolju režiju za ostvarenje „Tačka povratka“ za „uspešno prikazanu blisku budućnost evropskog grada, preciznu režiju koja je kvalitetno povezala sve važne aspekte filmskog izraza”. Srpskom koproducentu filma Marku Paljiću nagradu je uručila zamenica gradonačelnika Smedereva Marija Marković Stavrić. Autor ostvarenja prisutnima se obratio putem video poruke.

Nagradu za najbolji scenario osvojio je Juraj Lerotić za film „Sigurno mjesto“. Prema obrazloženju žirija u pitanju je „retko human pristup o tragičnoj temi samoubistva. Scenarista Juraj Lerotić, koji je ujedno i glavni glumac i režiser prikazuje nezaustavljivi pad iz depresije u smrt na ličan, duboko doživljen i izvanredno snažan način”.

Za najbolju glumu nagrada je pripala Juraju Lerotiću, akteru u filmu „Sigurno mjesto“ i Karini Kimčuk (Karyna Khymckuk) za film „Da li me voliš?“.

„U duboko ličnoj priči igrajući zapravo samoga sebe, Juraj Lerotić nas je i kao glumac svakim kadrom dirnuo i podario publici upečatljivu, snažnu i slojevitu ulogu. Iako veoma mlada Karina Kimčuk zrelo nosi film Da li me voliš? i gradi ulogu birajući suptilna i autentična izražajna sredstva i dočarava nam sve slojeve lika tako da zaista osećamo njene borbe i emotivne krahove”, navodi se u obrazloženju žirija koji su činili Iveta Ivanova, glumica i rediteljka iz Bugarske, Jelena Mihajlović, glumica, i Zoran Amar, reditelj.

Glavna festivalska nagrada – „Dunavska lađa“, umetnički je rad smederevskog vajara mr Vlaste Filipovića.

 

Foto: Dunav Film Fest Filip Olćan

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!