Pritvoren zbog zapuštanja nepokretne majke i zlostavljanja maloletnog sina

SMEDEREVO, 25. avgust 2023 – Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu podnelo je predlog za određivanje pritvora protiv G.P. (36). Sumnja se da je on u toku 2023. godine svoju majku, staru 59 godina, koja je duži vremenski period bolesna i nepokretna i nije u stanju da se sama o sebi stara, ostavio u teškom položaju, usled čega je nastupilo teško narušavanje njenog zdravlјa. On je ostavio bez nadzora u nehigijenskim uslovima, u delu kuće koja kao celina nije podobna za život.

Nakon obaveštenja od strane službe urgentno-prijemnog bloka Opšte bolnice u Smederevu, a nakon što je primlјena na to odelјenje u dezorijentisanom stanju i sa vidnim povredama po telu, po nalogu javnog tužioca izvršen je uviđaj i tom prilikom je utvrđeno da ima vidne povrede po telu u vidu otvorenih rana i hematoma, usled dugotrajnog ležanja u neadekvatnim uslovima, na polomlјenom krevetu koji je bio natoplјen mokraćom i fekalijama.

Okrivlјenom se stavlјa na teret i da je u navedenom periodu svog sina starog 9 godina prinuđavao na preteran rad i rad koji ne odgovara njegovom uzrastu, obavezivao i primoravao da sam sprema obroke za njegovu baku, kao i za maloletnu sestru staru 11 godina koja je ometena u razvoju, da čisti fekalije iz sobe u kojoj je boravila njegova baka koja nije bila u mogućnosti da ustaje iz kreveta i da se samostalno brine o sebi i svojim fiziološkim potrebama, kao i da obavlјa druge poslove koji nisu u skladu sa njegovim uzrastom.

Po nalogu javnog tužioca okrivlјenom je najpre određeno zadržavanje, a zatim i određivanje pritvora zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Krivično delo zapuštanje i zlostavlјanje maloletnog lica vrši lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, ili drugo lice koje zlostavlјa maloletno lice ili ga prinuđava na preteran rad ili rad koji ne odgovara uzrastu maloletnog lica ili na prosjačenje ili ga iz koristolјublјa navodi na vršenje drugih radnji koje su štetne za njegov razvoj. Zavisno od konkretnog oblika navedenog krivičnog dela, zaprećena je kazna zatvora do tri, odnosno do pet godina, navodi se u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu

Skorašnji članci

error: Content is protected !!