Pregovori o minimalnoj zaradi završeni i pre nego što su počeli

21. avgust 2023 – Predstavnici Ministarstva finansija, poslodavaca i reprezentativnih sindikata završili su danas pregovore o povećanju minimalne zarade za 2023. i 2024. godinu – bez rezultata. Sindikati su, naime, insistirali na odgovoru u pisanom obliku o tome zbog čega ne može da se poveća minimalac za ovu godinu pre no što počnu pregovori o iznosu koji će važiti naredne godine.

Zakon o radu predviđa mogućnost da se zarada koriguje i dva puta godišnje u slučajevima poremećaja na tržištu, kakav je visoka inflacija, a od Ministarstva finansija stiglo je usmeno objašnjenje „da nema razloga da se poveća minimalac u ovoj godini“.

Savez samostalnih sindikata je, podsećamo, još proletos predložio da se minimalac poveća i za ovu godinu, jer procenat za koliko je on povećan ove godine, a reč je o 14,3, znatno zaostaje za ukupnom inflacijom i rastom cena energenata.

Sadašnja minimalna zarada od oko 40.000 dinara za majskom potrošačkom korpom zaostaje 12.000 dinara, dakle približno 100 evra.

U Savezu samostalnih sindikata smatraju da bi ovogodišnji minimalac trebalo da se poveća od 1. septembra, kao i da bi minimalnu zaradu trebalo da primaju zaposleni u preduzećima koja imaju probleme i to najviše šest meseci u jednoj kalendarskoj godini, a ne da njena isplata postane praksa.

Sledeća runda pregovora sledi u petak, 25. avgusta.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!