Zbog greške Banke Irske klijenti mogli da podignu novac koji nemaju (video)

17. avgust 2023 – Sve svetske agencije su prenele neobične slike iz irskih gradova prošle noći: redove ispred bankomata u gluvo doba. Kada se preko društvenih mreža proneo glas da je, što bi se kod nas reklo, „pao sistem“ Benk of Ajrlend i da je moguće podizanje novca bez obzira na stanje na računu, i preko limita, tvrdilo se i bez zaduženja, nije Ircima trebalo dva puta reći.

Greška u IT sistemu banke zaista je omogućila podizanje novca mimo ograničenja koja inače klijenti imaju. Ispostavilo se, do duše, da ni banokomati „nisu brljivi“, pa su poštovali ranije u programu zadat limit od hiljadu evra za prenos na drugi račun ili 500 evra u gotovini podizanja po transakciji, ali malo li je?!

Uskoro je policija počela da obezbeđuje bankomate, a kako piše The Guardian, Irska banka je objavila da neće sve baš tako lako proći, da će, nakon što je sistem oporavljen, računi klijenata ipak biti zaduženi podignutim iznosima. Jedino utešno je što tamo zakoni važe pa, po svemu sudeći, neće moći da im obračunavaju kamatu ili razrežu kazne s obzirom da je reč o grešci banke, a u tom slučaju klijent je oslobođen eventualnog prekršajnog ili krivičnog gonjenja. A i broj onih koji su iskoristili nenadanu mogućnost da najzad „stanu na rep bankarima“, kako to tamo kažu, toliki je da bi to zatrpalo sudske i druge organe. Čak su i banke pozvale klijente koji su se zbog „noćnih transakcija“ našli u minusu da se jave za pomoć u „rešavanju problema“.

Foto: društvene mreže, video Sky News

Skorašnji članci

error: Content is protected !!