Raste krijumčarenje nafte na Balkanu, Dunav „magistrala za šverc goriva“  

9. avgust 2023 – Prema podacima iz izveštaja Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, više od 3.000 tona ilegalnog goriva u vrednosti od 4,3 miliona evra zaplenjeno je u 2022. godini na području Balkana, što je gotovo četiri puta više nego u 2021. Na priloženoj mapi 40 „vrućih tačaka“ na kojima je registrovan učestali šverc na Dunavu kroz Srbiju nalazi se i Smederevo, rekli bismo očekivano, ali je tu i Kulič našao svoje mesto i tako stekao „svetsku slavu“.

U izveštaju stoji da je Srbija tranzitna zemlja, ali i zemlja odredišta za ilegalno gorivo. To je pretežno zbog viših cena goriva u Srbiji u poređenju sa drugim zemljama u regionu, pa tako ilegalni tokovi goriva na Dunavu praktično plove zajedno sa legalnim. Najčešći kupci manjih količina su lokalni stanovnici, ribari i poljoprivrednici, a preprodavci, koji naftu kupuju u većim količinama, plaćaju je 0.8 evra da bi je kasnije prodavali po 1,1 do 1,4 evra po litru.

Samo u 2021. godini Dunavom je kroz balkanske zemlje transportovano više od 1,7 miliona tona nafte i naftnih derivata, legalnim tokovima, a procena eksperata je da se po svakoj turi kroz Srbiju švercuje između jedne i 50 tona. Pominje se i zaplena srpske policije i carine 12.850 litara nafte na Dunavu u martu 2023, o čemu ste mogli da se informišete i na stranicama ovog portala, kada je uhapšen kapetan ukrajinskog broda.

Ovom rastu šverca nafte,kako se objašnjava u izveštaju, doprineo je embargo na uvoz nafte iz Rusije zbog rata u Ukrajini, ako i embargo na naftu iz Libije usled tamošnje izborne krize 2022. godine, navodi se u izveštaju i napominje kako sve podseća na ilegalne tokove goriva na Balkanu tokom sankcija koje su devedesetih godina uvedene protiv Savezne Republike Jugoslavije.

Foto/ilustracija: podunavlje.info, grafik:Global Initiative Against Transnational Organized Crime (GI-TOC)

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!