Poplavni talas iz Slovenije i Hrvatske stiže u Srbiju do kraja sedmice

8. avgust 2023 – Nabujale reke u Sloveniji i Hrvatskoj, koje u napravile ogromnu štetu i odnele ljudske živote, slike koje smo viđali proteklih dana. Ta ogromna količina vode, pre svega kroz Savu, stići će i do nas, ali hidrolozi kažu da nema opasnosti da se apokaliptični prizori i ovde ponove. Na svom putu do Srbije Sava ima više retenzija na kojima će se odliti znatan deo. Ipak, predviđaju da nivo Save kod Beograda može da poraste i za dva metra, ali da neće doći do kritičnog nivoa i izlivanja.

Utešno je što u narednih pet-šest dana, po prognozi meteorologa, ne bi trebalo da bude značajnijih padavina koje bi zakomplikovale i ovako složenu situaciju.

Što se Dunava tiče, koji treba da primi sve što Sava donese, on je proteklih dana u porastu po podacima svih izveštajnih stanica, no nivoi su daleko od uznemiravajućih vrednosti.  Naprotiv, može se reći da su čak na nižim nivoima nego što je uobićajeno za ovaj mesec.  Kod Smedereva je danas izmereno 463, gotovo metar i po od kote na kojoj se proglašava redovna odbrana od poplava.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!