Spasavanje ribe i riblje mlađi premeštanjem iz razliva u korito Dunava

4. avgust 2023 – Javno preduzeće Vojvodinašume je realizovalo drugu ovogodišnju akciju spasavanja ribe i riblje mlađi u razlivu reke Dunav. Na području Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje riblja mlađ je iz plavnog dela pored reke prebačena u glavno korito Dunava.

SRP Gornje Podunavlje se prostire uz levu obalu Dunava, od granice sa Mađarskom do mesta Bogojevo i obuhvata brojne bare, depresije, rukavce, kanale, vodene, močvarne, livadske i šumske ekosisteme nastale u procesu neprestanog uticaja reke.

Po katastru ribolovnih voda iz 2017. godine, Ribarsko područje Gornje Podunavlje ima više od 20 različitih ribolovnih voda, a oscilacije nivoa Dunava su njegovo glavno hidrološko obeležje, pa se tako desi da riba pri nižem vodostaju ostane zarobljena u razlivima odvojenim od reke, u nedovoljnom prostoru za kretanje, što je uslovilo i ovu neodložnu intervenciju.

Ovakve akcije će, navode iz JP Vojvodinašume, biti nastavljen tokom avgusta meseca na lokacijama Koviljsko-Petrovaradinskog rita na Dunavu i na području Morović-Višnjićevo u razlivu reka Save i Studve.

Informacija i foto: JP Vojvodinašume

Skorašnji članci

error: Content is protected !!