Novih osam rezervoara za skladištenje naftnih derivata u Smederevu

30. jul 2023 – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović u petak je izjavila da se u Smederevu gradi šest novih rezervoara za skladištenje naftnih derivata koji će moći da prime ukupno skoro 100.000 tona nafte, a Republička direkcija za robne rezerve raspisala je juče javnu nabavku za izradu projektne dokumentacije za izgradnju osam rezervoara od po 20.000 metra kubnih sa pratećom infrastrukturom na postojećem skladištu u Smederevu.

U pitanju su bezolovni benzin BMB-95,98 i evrodizel, a kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji, sve u cilju formiranja strateških rezervi, kao jedne od obaveza Srbije kao članice Energetske zajednice. Naime, po tim obavezama,, neophodno je obnoviti skladišni prostor novim rezervoarima u kojima bi se čuvali derivati, za slučaj kada je ugrožena sigurnost snabdevanja zemlje energijom i energentima..

Skladište naftnih derivata na Dunavu u Smederevu namenjeno je za rečni prijem, skladištenje i distribuciju rečnim i drumskim saobraćajem nafte i naftnih derivata. Projektovano je osamdesetih godina prošlog veka, a ukupni skladišni kapacitet iznosio je više od 250.000 kubika raznih vrsta derivata nafte.

Posle 2000. godine, počelo se sa obnovom, jer su u bombardovanju, kao što možete da vidite na satelitskom snimku, uništeni skoro svi vitalni objekti i kompletan rezervoarski prostor. Sada je skladište u funkcionalnom stanju, ali daleko ispod rezervoarskih kapaciteta kojima je prethodno raspolagalo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!