Voćarima dva nevremena „obrala“ više od 25 miliona evra

26. jul 2023 – Jako nevreme koje je zahvatilo Srbiju u dva navrata načinilo je štetu voćarima od preko 25 miliona evra, ocenio je profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Zoran Keserović za RTS.

Nevreme koje je pogodilo Srbiju prethodnih dana napravilo veliku štetu ne samo u Vojvodini nego i u centralnoj Srbiji, a od vetra grada, vode i žege stradali su i objekti i usevi, kaže Keserović.

„Ova godina je jako specifična. Imali smo zaista velike štete od niskih temperatura, kasnije velike količine padavina su takođe napravile štetu. I sad ovo, poslednje nevreme što se desilo, olujni vetrovi i sama tuča od grada napravili su veliku štetu, ne samo u Vojvodini nego i u celoj centralnoj Srbiji“, kaže Keserović.

Prema njegovoj proceni, nevreme je smanjilo rod za otprilike pet odsto.

„Ako sada računamo sve voćne vrste koje nisu obrane, kao što su šljiva, jabuka, kruška, to je oko milion tona ili pet odsto, to je oko 50.000 tona. Ako je samo kilogram voća oko 50 evrocenti, znači ja procenjujem da je šteta otprilike preko 25 miliona evra na nivou cele Srbije“, kaže Keserović i dodaje da ne pamti da je u prethodnih trideset pet godina, u trećoj dekadi jula, došlo do ovakvih olujnih vetrova.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!