Rezultati prvih šest meseci u lukama na rekama u Srbiji

26. jul 2023 – Agencija za upravlјanje lukama od početka godine zabeležila je 7,4 miliona tona pretovarenog tereta, što je za 2,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Najčešće pretovarene vrsta tereta jesu šlјunak, pesak i kameni agregati sa učešćem od 29 odsto. Ugalј je na drugom mestu, sa 22 odsto, a nafta i naftni derivati na trećem, sa 13 odsto. Na četvrtom mestu nalaze se rude sa 12 odsto učešća.

Kada je reč o količinama tereta, najveći rast pretovara zabeležen je kod uglјa, za 87 odsto više nego na kraju prošlogodišnjeg drugog kvartala, zbog uvoza ovog energenta. Žitarice su imale najveći pad – pretovareno je 77,5 odsto manje u odnosu na isti period 2022. godine.

U međunarodnom putničkom saobraćaju Agencija je do 1. jula evidentirala 592 pristajanja i 76.000 iskrcanih i ukrcanih putnika. U poređenju sa istim periodom u prethodnoj nautičkoj sezoni pristajanja je za 6,9 odsto manje, dok je bolјa popunjenost kruzera rezultirala sa 27 odsto više putnika.

Na međunarodnom pristaništu u Beogradu ostvarena su 242 pristajanja, a i najviše putnika iskrcalo se u prestonici – 31.660.

Do kraja 2023. godine očekuju se bolјi rezultati nego u prošloj, zbog ukupnog polugodišnjeg rasta pretovara i povećanja cene žita na međunarodnom tržištu, koje će pozitivno uticati na domaći izvoz.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!