Afrička svinjska kuga se ne smiruje – u 12 okruga ubijeno 12 hiljada svinja

BEOGRAD, 25. jul 2023 – Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavila je da je, zaključno sa jučerašnjim danom, afrička kuga svinja registrovana u 12 upravnih okruga – Podunavskom, Braničevskom, Južnobanatskom, Srednjebanatskom, Pomoravskom, Šumadijskom, Sremskom Pčinjskom, Moravičkom, Borskom, Zaječarskom i na području Grada Beograda.

Do 24. jula ukupno je na 918 gazdinstava na teritoriji 30 opština potvrđeno 1.363 slučaja afričke kuge svinja kod domaćih svinja, od čega su 662 uginule svinje.

Izvršena je eutanazija 11.840 svinja različitih kategorija sa neškodlјivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Za uginule i ubijene svinje predviđena je puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku.

Inače, do sada je u 2023. godini, na teritoriji 24 opštine Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog, Braničevskog, Pomoravskog, Zaječarskog okruga i Grada Beograda potvrđeno ukupno 303 slučaja afričke svinjske kuge kod divlјih svinja.

Iz Ministarstva apeluju još jednom na vlasnike i držaoce svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilјu sprečavanja širenja afričke kuge svinja.

Vlasnici afričku kugu svinja mogu da prepoznaju na osnovu sledećih simptoma: iznenadno uginuće jedne i više svinja; gubitak apetita; potištenost; povišena telesna temperatura do 42°C; krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa); krvav proliv; pobačaji; nesigurnost u hodu; otežano disanje i kašlјanje, povraćanje.

Afrička kuga svinja je virusna bolest sa kojom se, pored Srbije, bori ceo region i pojedine države Evropske unije, a u našoj zemlјi je prvi put dijagnostifikovana 2019. godine.

Informacija i foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Skorašnji članci

error: Content is protected !!