Patosinema ovog leta u znaku francuskog savremenog filma

SMEDEREVO, 21. jul 2023 – Bioskop Patosinema ove godine obeležava desetu sezonu održavanja, a ovo filmsko leto u Smederevu započinje programom EuroPatosinema, koji će biti posvećen francuskom savremenom filmu, najavili su danas organizatori.

Potpuno besplatno posetioci bioskopa će imati prilike da u lepom i skrovitom ambijentu, u dvorištu smederevskog Centra za kulturu, na letnjoj sceni ispred prostorija pozorišta PATOS, pogledaju osam filmova novije produkcije.

Patosinema biće održan u periodu od 30. jula do 6. avgusta. Sve projekcije počinju u 20 i 30.

EUROPATOSINEMA PROGRAM

Nedelja, 30. jul – Ciklus Komedije: UKRCAVANJE [2020, FRA], 95’

Jedne letnje pariske večeri, mladić upoznaje devojku. Iako su istih godina, njihovi životi se razlikuju. Feliks radi, dok se Alma uputila na odmor. Život je kratak. Iako ophrvan obavezama, Feliks iznenada odlučuje da se pridruži Almi i otputuje na drugi kraj Francuske. Sa sobom vodi svog prijatelja Šerifa, računajući da će provod biti bolji. Pošto nemaju kola, kreću na put sa Eduarom. Naravno, ništa se ne odvija po planu. Čini se da ne može da bude drugačije kada snove pomešamo sa realnošću…

Ponedeljak, 31. jul – Ciklus Komedije: ON, ONA, MAGARAC I JA [2020, FRA], 95’

Film spada u Zvanični izbor Filmskog festivala u Kanu 2020. godine. Osvojio je Cezara za najbolju glumicu. Antoaneta već mesecima iščekuje leto i viđanje sa svojim ljubavnikom Vladimirom. Kada joj on otkaže odmor da bi planinario po Sevenima sa ženom i ćerkom, Antoaneta bez razmišljanja odlučuje da ih sledi u stopu. Međutim, kada se pojavila na licu mesta, Vladimira nije bilo. Zauzvrat, upoznala je Patrika, jednog neposlušnog magaraca koji će joj praviti društvo tokom njenog jedinstvenog putovanja.

Utorak, 1. avgust – Ciklus Komedije: OGROMNA [2020, FRA], 101’

Jedan običan ali nesvakidašnji par. Ona je pijanistkinja koja živi samo za svoju umetnost a on je njen menadžer koji joj posvećuje sve svoje vreme kako bi je zaštitio. Međutim, u četrdesetoj godini  iznenada mu se javlja  jedna želja : Frederik hoće bebu, dok je Kler nikada nije želela, što je bio predmet njihovog zajedničkog dogovora. On čini neoprostivo i krišom joj pravi dete. Kler se pretvara u bačvu a Frederik postaje mekušac.

Sreda, 2. avgust – Ciklus Komedije: PREKID [2020, FRA], 99’

Raf i Žili  su par na ivici raskida i našle su se na odeljenju Hitne pomoći nagutane suzavca nakon protesta  Žutih prsluka u Parizu.  Njihov susret sa Janom, povređenim i ljutim protestantom, razbiće sva njihova uverenja i predrasude. Napolju raste napetost. Bolnica pred navalom ljudi mora da zatvori vrata. Bolničko osoblje je prezauzeto. Čeka ih duga noć…

Četvrtak, 3. avgust – Ciklus Rediteljke: ZALJUBLJENA ANAIS [2021, FRA], 99’

Anais ima trideset godina i problem s novcem. Više nije sigurna da li voli svog partnera. Upoznaje Danijela kojem se odmah dopala. Međutim, Danijel živi sa Emili…koja se dopala Anais. Ovo je priča o mladoj neobuznadoj ženi, ali i priča o velikoj želji.

Petak, 4. avgust – Ciklus Rediteljke: BESKRAJNO LETO [2022, FRA], 90’

Živeti i voleti sa 18 godina, potpuno se prepustiti letnjim čarima, iznenada izgubiti najboljeg prijatelja, shvatiti da ništa ne traje večno, ponovo se roditi.

Subota, 5. avgust – Ciklus Rediteljke: PLEJLISTA [2021, FRA], 88’

Sofija ima 28 godina. Volela bi da bude dizajnerka, ali nije pohađala umetničku školu. Takođe bi da pronađe i ljubav svog života, ali je ipak nije lako prepoznati. Niže ljubavna i poslovna iskustva. Prima mnogo udaraca, a zadaje malo: to se zove stasavanje. U mislima joj šeta Danijel Džonstnon koji peva  ,,Prava ljubav će vas uvek pronaći’’, ali Sofija se pita da li je to zaista tako.

Nedelja, 6. avgust – Ciklus Rediteljke: BAŠ ME BRIGA [2022, FRA], 90’

Kasandra je stjuardesa u low-cost avio kompaniji i ima 26 godina. Živeći danas za sutra, sastavlja letove i žurke kao da sutra ne postoji, verna svom Tinder nadimku ,,Carpe diem’’. Živi bez veza, u vidu strmoglave jurnjave koja je naizgled zadovoljava, sve dok je nesreća ne primora da se ponovo poveže sa svetom. Hoće li Kasandra moći da se suoči sa zataškanim bolom i vrati se onima koje je ostavila na zemlji?

Bioskop organizuje pozorište PATOS i realizuje se u okviru manifestacije Kulturno leto 2023, uz podršku Centra za kulturu Smederevo, a filmsku podršku pruža Francuski institut u Beogradu. 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!