U Kovinu u planu izgradnja solarne elektrane na više od 500 hektara

KOVIN 12. jul 2023 – Opština Kovin oglasila je juče rani javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije solarne elektrane Meadows. Odbornici kovinske skupštine opštine jednoglasno su pre dva meseca usvojili odluku o izradi Plana detaljne regulacije za prostor na kome će se nalaziti solarna elektrana. Okvirna granica ovog Plana obuhvata ukupnu površinu od oko 511 hektara u severozapadnom delu opštine Kovin, a u prvoj fazi planira se da solarna elektrana bude na oko 150 hektara.

U zavisnosti od potencijala sunčeve energije planira se izgradnja infrastrukturnog kompleksa solarne elektrane sa odgovarajućom poveznom kablovskom, telekomunikacionom i ostalom mrežom i objektima, kao i mrežom pristupnih puteva, a konačna površina na kojoj će biti uslovljena je odobrenom maksimalnom snagom koju će definisati nadležni operator prenosnog sistema.

Naime, u neposrednom okruženju nalazi se postojeća mreža dalekovoda naponskog nivoa 110 kV na koju se preliminarno predviđa priključenje ove solarne elektrane.

Rani javni uvid u Plan detaljne regulacije traje do 26. jula.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!