„Lucifer“ u dvodnevnoj poseti Srbiji – posebno upozorenje za Palančane

12. jul 2023 – Toplotni talas nastao iznad Mediterana, koji je ranije pogodio delove Severne Afrike, počev od Alžira i Maroka, gde su temperature prelazile 50 stepeni, a koji su meteorolozi ne bez razloga nazvali „Lucifer“, krenuo je na ovu stranu. Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će se u sredu i četvrtak maksimalne temperature biti od 34 do 40°C. Temperatura će u petak biti u kratkotrajnom padu, za 5 do 8 stepeni, a od subote ponovo u većini mesta od 35 do 40°C.

Po najavi koju je objavio Institut za javno zdravlje Srbije Batut, posebno oprezni, treba da bulu Palančani, jer će oni u četvrtak biti među onima koji će imati najviše temperature. To i ne čudi s obzirom da Smederevska Palanka nosi šnjur u Srbiji kada su temperaturni ekstremi u pitanju; najviša temperatura dosad u Srbiji, 44,9 stepeni, izmerena je zvanično u Smederevskoj Palanci, 24. jula 2007.

Uz sve to,  u četvrtak posle podne i uveče, uglavnom na području severne i severoistočne Srbije, očekuju se lokalne vremenske nepogode: izraženi plјuskovi sa grmlјavinom, grad i jak i olujni severozapadni vetar.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!