Klima uređaji neće smeti da budu na fasadama zgrada u delu ka ulici

10. jul 2023 – Loša vest: članom 83. Zakona o planiranju i izgradnji, u predlogu izmena, propisano je da spoljne jedinice uređaja za klimatizaciju moraju da budu instalirane na način da nemaju uticaj na neposredno okruženje. Hoće reći, ne smeju da budu na delovim fasadama koje gledaju ka ulici. U protivnom predviđene su novčane kazne koje će se za fizička lica kretati od 25.000 do 50.000 dinara. Dobra vest: ostavljen je rok od 10 godina fizičkim licima da stanje prilagode novom zakonskom propisu.

Za vlasnike zgrada javne namene u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini kulturnih dobara i za vlasnike zgrada, odnosno posebnih delova objekata u granicama nepokretnih kulturnih dobara i zaštićenoj okolini, taj rok je kraći i iznosi dve godine od dana stupanja na snagu ovog Zakona. Oni u tom roku moraju da sa uličnih fasada uklone sve spoljne jedinice uređaja za klimatizaciju, odnosno ovi uređaji ne smeju da budu vidljivi.

Istim članom propisano je da će se novčanom kaznom kazniti i jedinica lokalne samouprave, ukoliko u propisanom roku ne donese akt kojim se bliže uređuje način uklanjanja spoljnih jedinica uređaja za klimatizaciju. Nadzor nad primenom odredbi ovog člana treba da vrši organ jedinice lokalne samouprave nadležan za poslove komunalne inspekcije odnosno komunalne milicije, navodi se u predlogu izmena Zakona o planiranju i izgradnji.

Foto/ilustracija: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!