Onom ko prevozi migrante, osim zatvora, sleduje i oduzimanje vozila

6. jul 2023 – Policija je u akcijama hapšenja i otkrivanja onih koji preko teritorije naše zemlјe za novac krijumčare iregularne migrante od početka godine podnela 116 krivičnih prijava protiv 162 osobe.

Prevoz iregularnih migranata i njihovo krijumčarenje Krivičnim zakonom Republike Srbije propisano je kao krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do osam godina, dok za kvalifikovane oblike ovog dela može biti izrečena kazna i do 15 godina zatvora.

Za kvalifikovane oblike ovog dela kazna se ne može ublažiti ispod propisanog minimuma čak i kada za to postoje olakšavajuće okolnosti, a okrivlјenima se i oduzima prevozno sredstvo kojim su prevozili iregularne migrante, pa je tako u prvih šest meseci ove godine od okrivlјenih, do okončanja krivičnog postupka, oduzeto više od 100 vozila.

Policijski službenici zbog izvršenja ovog krivičnog dela, u prvih šest meseci ove godine, uhapsili su 162 osobe, od čega 142 muškarca i 20 žena, navodi se u saopštenju MUP-a.

Podsetimo, iz ovih naših krajeva, taksisti A.D. (28) i T.G. (42) su uhapšeni kod Ralje krajem prošle godine, a na teret im je stavlјeno da su svojim taksi-vozilima, za novčanu naknadu od više stotina eura, prevozili četiri državlјanina Republike Sirije i četiri državlјanina Islamske Republike Pakistan od prihvatnog centra Preševo do Sombora, nakon čega bi oni nastavili put do granice Republike Srbije i nelegalno je prešli u nameri da dalјe tranzitiraju prema Evropskoj Uniji.

Foto/ilustracija: MUP Srbije

Skorašnji članci

error: Content is protected !!