Prvih hiljadu godina Smedereva – mitovi, legende i istorijske činjenice

SMEDEREVO, 2. jul 2023 – Pre četiri godine prilično nezapaženo prošla je činjenica da je minuo tačno jedan milenijum od prvog pominjanja Smedereva pod ovim nazivom. Za tih hiljadu godina ovde se mnogo toga desilo, neki događaji i ličnosti su opštepoznati, ali ima i više toga što nije u znanju široj javnosti, od legende o nikada pronađenom blagu Đurđa Brankovića do mita o čudovištu poznatom pod imenom Kemza, koji čuvaju smederevski alasi.

E, baš tim, takvim i sličnim stvarima bavi se serijal tekstova koji ćete biti u prilici na ovom portalu da čitate.

Jer, kako bi rečeno, hiljadu godina nije malo, šta bi dali neki gradovi po, recimo, Americi ili Australiji da mogu svojom istorijom dotle da dobace. A kako se kod nas istorija i mitovi i legende, sačuvani u narodnim predanjima, često prepliću i gotovo srastaju, materijala ne fali. Smederevo nije izuzetak po tom pitanju. Nije baš da je trebalo i napraviti selekciju, ali na prvu nam je palo nekih petnaestak.

Mislili smo da bi možda bilo preporučljivo da, kao u kakvoj knjizi, na njenom početku, izbacimo sadržaj, ali je preovladalo da idemo „po modernije“, kao u nekakvom televizijskom serijalu, samo ono „gledaćete u sledećoj epizodi“. U našem slučaju – čitaćete. Dakle, u prvoj epizodi otići ćemo čak i dalje od spomenutih hiljadu, još nekih 1300 godina pre tih. Prvi mit u kom mesto gde će nići Smederevo ima ulogu je onaj o Jasonu i agonautima.

Za početak toliko. Do čitanja.

Projekat „Prvi hiljadu godina Smedereva – mitovi, legende i istorijske činjenice“ sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!