O katalizatorima i ovalnosti kočnica brinućemo (tek ili već) za dve godine

2. jul 2023 – Da je bilo kako bi planirano za veliki broj vlasnika vozila naredna sreda bi bila dan D, a tehnički pregled nepremostiva prepreka. Ipak, uvidevši da najmanje četvrtina vozila u Srbiji po novim propisima ne bi prošla tehnički pregled, Vlada je odustala, makar na dve godine, od primene odredbi  koje je trebalo da stupe na snagu ovog 5. jula. A šta u njima piše, šta je najspornije, zbog čega je čak i država, barem privremeno, batalila komplikovanje života vlasnicima vozila?

Najavljene promene, koje su sporne i čija primena je odložena, tiču se katalizatora i provere ovalnosti kočnica.

U Srbiji ovu oblast definiše Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima i dva pravilnika – Pravilnik o tehničkom pregledu vozila i Pravilnik o podeli vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju.

Kada je u pitanju regulisanje izduvnih gasova, u članu 81. piše da „izlaz (izvod) izduvne cevi uređaja za odvođenje i ispuštanje izduvnih gasova na vozilima ne sme biti usmeren u desnu bočnu stranu motornog vozila niti sme prelaziti gabarite vozila po dužini ili širini“.

S obzirom na to da je katalizator za izduvne gasove nešto što najviše intrigira vozače, u Pravilniku se o tome kaže: „Vozila koja su homologovana i proizvedena sa katalizatorom ne smeju se koristiti bez katalizatora. Izuzetno, vozila koja su homologovana i proizvedena sa katalizatorom, a koja su prvi put registrovana u Republici Srbiji do 5. jula 2021. godine ne smeju se koristiti bez katalizatora nakon 5. jula 2025. godine. Naknadno ugrađeni katalizatori moraju biti homologovani u skladu sa jednoobraznim tehničkim uslovima“.

U članu 82. navodi se da izduvna emisija motornih vozila sa motorima koji rade sa unutrašnjim sagorevanjem pri prvoj registraciji mora da odgovara zahtevima jednoobraznih tehničkih uslova: „Na motornim vozilima koja ispunjavaju uslove propisane normom najmanje EURO 3 mora postojati ispravan sistem za upozoravanje na neispravnost opreme za regulisanje aero zagađenja (OBD)“.

Što se ovalnosti diskova tiče, ona će se i dalje meriti na tehničkim pregledima, ali neće uticati na tehničku ispravnost vozila i na mogućnost registracije.

U tehničkom smislu kočioni sistem važi za jedan od najznačajnijih ako ne i najznačajniji što se tiče bezbednosti u svakom vozilu. Pravilnik o podeli vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju Republike Srbije određuju norme koje u tom delu vozilo treba da zadovolji.

„Ocena ispravnosti rada kočionog sistema može se doneti u odnosu na takozvane referentne sile kočenja, kao alternativa ispitivanju u odnosu na minimalno propisane kočne koeficijente za vozila sa pneumatičkim kočnim sistemom. Izmerene sile kočenja na uređaju za merenje sile kočenja – kočnim valjcima, u odnosu na pritisak aktiviranja kočnica, moraju biti veće ili jednake u odnosu na sile kočenja izmerene u trenutku homologacije kočnog sistema vozila“, navodi se u članu 41.

E sad, ovalnost diskova nije moguće uočiti golim okom. Da li je reč o pravoj iskrivljenosti ili je nešto drugo u pitanju? Moguće je da disk nije iskrivljen već da se radi o debljini diska koja je izazvana nejednakim trošenjem, a to je posledica problema sa kočionim klještima ili pločicama. Do ovih nepravilnosti može da dođe i zbog kvaliteta delova, ali i zbog nestručne montaže samog diska. I tu bi vlasnici vozila opet bili krivi.

Ali o tome ćemo da razmišljamo za dve godine. Uuuufff! (uzdah olakšanja)

Foto/ilustracije: podunavlje.info©

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!