Za nove penzionerske kartice prijavilo se oko 40 posto penzionera

28. jun 2023 – Od 15. marta, kada je počelo prijavljivanje, do početka ove nedelje u bazi je evidentirano više od 634.000 zainteresovanih korisnika penzionerskih kartica, odnosno oko 40 odsto ukupnog broja onih koji imaju pravo da se prijave, objavio je PIO fond.

Do sada je potpisano 134 sporazuma, među kojima su kompanije DIS, Tehnomanija, Cepter i brojne privatne firme različitih delatnosti, kao što su sportski centri, institucije kulture, trgovine, turističke agencije i slično koje će vlasnicima kartica odobravati popuste, poklone i druge benefite.  U narednom periodu očekuje se potpisivanje više od 100 pripremljenih sporazuma,- između ostalih i sa NIS-om, dok su sa još nekoliko stotina prijavljenih firmi pregovori i dalje u toku.

Da podsetimo, pravo na izdavanje i korišćenje personalizovane penzionerske kartice koju izdaje Republički fond PIO ostvaruju svi penzioneri RF PIO, korisnici novčanih naknada, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti ostvarene, korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju i invalidna deca – korisnici privremene naknade preko Fonda PIO.

Ne postoji vremenski rok za prijavljivanje za penzionersku karticu i korisnici penzija to mogu da učinei u svakom trenutku. Penzionerska kartica se izdaje na osnovu podnetog zahteva koji se može uputiti elektronski na zvaničnom sajtu Fonda www.pio.rs ili u organizacionoj jedinici Fonda. Zahtev se podnosi lično ili preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika. Izdavanje kartice je besplatno i ne plaća se njeno održavanje.

Penzionerska kartica glasi na ime korisnika prava i služi za dokazivanje statusa korisnika u svakoj situaciji kada je potrebno, a pored toga, kartica omogućava korisniku i ostvarivanje određenih pogodnosti – popusta, poklona i ostalih benefita.

Prilikom svake kupovine na ovaj način korisniku kartice Fond će dodeljivati bodove koje kasnije može da iskoristi za ostvarivanje dodatnih povoljnosti u javnim ustanovama.

Svi korisnici koji su se prijavili za karticu dobiće poziv da dođu u Fond kada njihova kartica bude urađena, jer je moraju lično preuzeti. Neophodno je da se kartica preuzme lično kako bi korisnik potpisao saglasnost za obradu podataka koju će raditi isključivo Fond, radi dodeljivanja bodova po ostvarenoj potrošnji za dodatne benefite.

Kartica će početi da se koristi 1. oktobra ove godine, a do tada će Fond potpisati sporazume sa pravnim subjektima i pripremiti softversku podršku za rad aplikacije preko koje će korisnici u svakom momentu imati pregled pogodnosti koje im se nude u svakoj branši i na bilo kojoj lokaciji u Srbiji.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!