eArhiv – servis RGZ-a za uvid u istorijat vlasništva nad nepokretnostima

16. jun 2023 – Republički geodetski zavod pustio je juče u rad servis eArhiv, novu aplikaciju koja omogućava svim građanima Srbije, fizičkim i pravnim licima uklјučujući advokate, javne beležnike i druge profesionalne korisnike katastra, da „na klik“, potpuno besplatno, izvrše uvid i pristupe dokumentima iz baze podataka Digitalnog arhiva RGZ-a u svakom trenutku, 24/7, 365 dana u godini, objavio je RGZ.

Preko ovog servisa, javni beležnici i advokati će imati kompletan uvid u istorijat i pravni kontinuitet vlasništva nad nepokretnostima. To znači da neće više biti potrebe da se građani bespotrebno upućuju na katastar, pošto će svi potrebni podaci biti dostupni kod notara. Ovaj pristup će omogućiti i advokatima efikasnije obavlјanje poslova što će doprineti očuvanju pravne sigurnosti na tržištu nepokretnosti.

eArhiv omogućava efikasnost u pristupu arhivskim podacima, pruža korisnicima uvid, pregled i poručivanje skeniranih arhivskih dokumenata iz centralne baze Republičkog geodetskog zavoda, bez procedure i podnošenja zahteva katastru.

U prvoj fazi su dostupni podaci iz zemlјišno-knjižnih uložaka i zemlјišnih knjiga/glavnih knjiga. U narednoj fazi, RGZ će proširiti svoju ponudu i omogućiti pristup i drugim tipovima arhivske dokumentacije, uklјučujući zbirke isprava, arhivske planove i druge vrste dokumenata.

Osim digitalnog pristupa, jedna od prednosti novog sistema je mogućnost preuzimanja svih poručenih dokumenata overenih sertifikovanim digitalnim pečatom i elektronsko plaćanje što doprinosi efikasnosti, pravnoj sigurnosti i eliminisanju rizika od grešaka.

Servisu eArhiv, kao i ostalim javno dostupnim i besplatnim servisima RGZ-a, građani mogu da pristupe preko veb sajta Republičkog geodetskog zavoda.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!