Bezobrazluk! Smederevci više kažnjeni za incident u Ljubiću od Poleta

16. jun 2023 – Mučne scene u poluvremenu odlučujuće utakmice za plasman u Prvu ligu u Ljubiću između domaćeg Poleta i Smedereva, koju su Smederevci rešili u svoju korist sa 3:1, danas su dobile epilog u odluci disciplinskog sudije FSRZS Zorana Jankovića. A odluka je, malo je reći, sramna! Ispade da su Smederevci krivlji za ono što im se desilo, kada su napadnuti suzavcem i motkama na putu ka svlačionici, nego organizator utakmice. Aferim!

Naime, FK Polet je kažnjen sa 60.000 dinara zbog, kako stoji u kratkom obrazloženju, „slabe organizacije prvenstvene utakmice 30. kola Srpske lige Zapad odigrane u Ljubiću, dana 10 juna 2023 godine, između FK Polet Ljubić i FK Smederevo 1924 Smederevo“.

Valjda nisu dobro organizovali mlaćenje gostujućih fudbalera i prskanje suzavcem u poluvremenu, šta li, no vratićemo se na to.

Istom odlukom kažnjeni su i Sava Šašić, trener Smedereva, sa 50.000 dinara, i fudbaler Smedereva Miroljub Kostić sa 20.000 dinara, a obojici se kao greh navodi „nesportsko ponašanje u pauzi između dva dela“ pomenute prvenstvene utakmice. Dakle, Polet 60, a Smederevci 70 hiljada kazne.

Po svedočenju samih fudbalera Smedereva, u tom metežu na putu do svlačionice, Šašić je pokušao da zaštiti svoje pulene uhvativši za gušu jednog od napadača preko ograde, a Kostić je isto učinio uhvativši za majicu drugog. Sve to događa se pošto je kroz tu istu ogradu prskan suzavac na fudbalere Smedereva, napadači su se s motkama, više njih, propeli preko ograde i njima mlatili pokušavajući da dokače smederevske igrače. Od motke ili od nečega što je preletelo preko ograde tek razbijena je glava Krsti Bojiću, smederevskom fudbaleru, o čemu svedoči fotografija, koju ste mogli da vidite i na ovom portalu.

Ako je suditi po odluci disciplinskog sudije, Smederevci su zgrešili što su se branili, čak nisu ni uzvratili, samo nisu dali na sebe. Trebalo je, valjda, da s mirom popiju batine. Vrlo hrišćansko tumačenje disciplinskog sudije, mora da je čitao Propovedi Isusove na gori, ono „„Ne opirite se onome ko je zao. Naprotiv, ako te neko ošamari po desnom obrazu, okreni mu i drugi“ (Matej3:59).

Povrh toga, ostaje nejasno čime se ovaj disciplinski sudija vodio donoseći ovakvu odluku, s obzirom da snimaka sa lica mesta nema, da se sve događalo daleko od kamera koje su prenosile utakmicu. Očigledno su mu bili dovoljni iskazi domaćina, overeni onim čuvenim „majke mi moje“.

Možemo samo da zamislimo šta bi bilo da Smederevci, posle svega što ih je snašlo, nisu izašli na drugo poluvreme, a čiji je početak zbog svega opisanog kasnio skoro pola sata, sve dok se nije pojavila žandarmerija, kada su se napadači povukli. Verovatno bi susret bio registrovan službenim rezultatom u korist domaćina, a smederevski klub bi umesto u Prvoj ligi narednu takmičarsku sezonu možda dočekao u zoni.

Jer, treba li da podsećamo da je Smederevo zbog neuporedivo manjeg incidenta od ovog u Ljubiću, kada je, navodno, udaren trener gostujućeg tima, što takođe niko nije video a kamoli snimio, osim novčano, sa 200.000 dinara, kažnjeno i zabranom igranja na domaćem terenu četiri utakmice. Išlo se toliko daleko da je merena kilometraža, pošto je kazna sadržala odrednicu „najmanje 30 kilometara“ od matičnog stadiona, pa se ispostavilo da ni Požarevac nije dovoljno daleko no su Smederevci morali da igraju u Kostolcu.

Da sve bude zanimljivije Polet je ovu današnju kaznu dočekao dok mu još traje uslovna zbog nameštanja utakmice sa čačanskim Borcem prošle jeseni. Tada je, podsetimo, Borac pobedio sa 3:1, nakon što su igrači Poleta poveli, iz nehata, da bi se potom izmicali rivalima, bežeći i od njih i od lopte, sve dok im ovi nisu utrpali tri komada. Bilo je to toliko očigledno da je bilo neprijatno za gledanje. Polet je kažnjen sa 250.000 dinara i uslovno na dve godine, ako im se to ponovi, oduzimanjem devet bodova. Borac pa nije dobio ni packu, nekmoli kaznu, Skandal je ubrzo pometen pod tepih, uprkos činjenici da je širu javnost s tim upoznao Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, prijavivši čitav slučaj nadležnima u FSS.

Sumnje u režirani ishod čačanske utakmice stigle su i do UEFA – bivši FIFA sudija Ninoslav Spasić dojavio je mejlom da je u srcu Srbije odigran sumnjiv meč. Kada su iz Niona pitali o čemu se tu radi, naši fudbalski delatnici su se pravili mrtvi i uskoro su čitavu tu stvar prekrili „ruzmarin, snjegovi i šaš“.

Uzgred, Budućnost iz Arilja, do sada mnogo pominjanom ovom najnovijom odlukom, kažnjeno je sa 100.000 dinara što nije došlo na utakmicu poslednjeg kola s Borcem u Čačku, pomogavši im da na taj način imaju sigurna tri boda i poboljšanu gol razliku za tri (službena) gola. Mada, ruku na srce, zvanično obrazloženje kazne nije zbog nedolaska na utakmicu nego zbog „zanemarivanja obaveza – neplaćanja članarine i drugih sposrtskih odnosa“, ma šta ovo poslednje značilo.

Izvesno je da su Čačani, koji su posredno ili neposredno bili umešani i u sve što se 10. juna događalo u Ljubiću, bili favorizovani u krugovima fudbalskih zvaničnika regiona zapadne Srbije. Mnogo toga što se zbivalo u proteklom prvenstvu, pa i ovo u Ljubiću, dešavalo se iz jednog jedinog razloga – ne bi li oni ušli u Prvu ligu.

Za razliku od njih Smederevo i uopšte klubovi iz ovog kraja osuđeni su na maćehinski odnos regionalne fudbalske organizacije, kad nešto zgreše gleda se da im se razreže najstroža moguća kazna. Smederevo se barem izvuklo, prelaskom u Prvu ligu uteklo je iz nadležnosti FSRZS. Ovi koji su ostali – nek’ im je Bog u pomoći.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!