Prvaaaaaa liga! Drama, suzavac, razbijena glava i… Prvaaaaaa liga!

LJUBIĆ/SMEDEREVO, 10. jun 2023 – Posle tri godine Smederevo će ponovo imati prvoligaša u fudbalu. To je rezultat današnje utakmice u Ljubiću kod Čačka, ali i cele sezone, svega onoga što su fudbaleri Smedereva i rukovodstvo ovog kluba uradili u proteklih desetak meseci, borivši se, a počesto i trpeći  i na terenu i van njega, da bi sve stalo u današnju utakmicu: Polet (Lj) – Smederevo 1924 1:3 (1:1).

A današnji meč imao je predigru u prepodnevnim časovima: Budućnost iz Arilja predala je utakmicu bez borbe Borcu iz Čačka, koji je tako zaseo na prvo mesto na tabeli pre nego što je i počeo susret u Ljubiću. Daleko od toga da su fudbaleri iz Arilja, ubedljivo poslednji i odavno prežaljeni, mogli da iznenade nekim dobrim rezultatom u Čačku, ali ovo je samo po sebi stavilo dodatni teret na pleća Smederevaca dok još nisu ni istrčali na teren Poleta.

A i ta utakmica u Ljubiću je počela tako da drama dobije na zapletu; iz drugog ozbiljnijeg napada domaćin je stigao do vođstva. Nakon dodavanja Gavrilovića u dubinu, Obrenović je u 16. minutu savladao Kaličanina i doneo radost mnogobrojnim Čačanima na tribinama i oko terena. Uzgred, teško da je stadion u Ljubiću ikada video toliko publike, nagrnulo je njih najmanje hiljadu i po iz nedalekog Čačka, tako da onih stotinak navijača koji su došli iz Smedereva, iako na momente grlatiji, ipak nisu mogli da se mere sa podrškom koju su uživali domaći fudbaleri.

A oni su, naročito u prvom delu, igrali kao da im život od toga zavisi a ne da ni pobedom ni porazom ne mogu da se pomere sa petog mesta koje su držali na tablici i pre ovog meča. Ostaje da se nagađa da su, osim lokal patriotizma, možda imali još neki konkretniji motiv.

Smederevcima je trebalo nekih desetak minuta da se opasulje nakon primljenog gola, potom su nastavili gde su stali, da opsedaju gol domaćina. Ovo je za rezultat imalo izjednačujući gol, koji je stigao taman na vreme, uoči poluvremena, strelac je bio Stojković, koji se najbolje snašao u šesnaestercu Poleta.

Pauza između dva poluvremena je potrajala dobrih pola sata, čak je i nastavak utakmice doveden u pitanje. Kako i ne bi kada su Smederevce na putu ka svlačionici dočekali sa suzavcem u spreju i motkama koje su ih vrebale preko ograde. U opštem metežu Bojiću je, kao što možete da vidite na fotografiji, razbijena glava. Na kraju je ipak doneta odluka da tim, uprkos svemu što ih je snašlo, ponovo  istrči na teren i pokuša da tamo, na zelenoj podlozi a ne za zelenim stolom, pokuša da ostvari zbog čega je došao. Jer, poučeni iskustvom iz nekih ranijih slučajeva, a znajući s koliko „ljubavi“ se na Smederevo gleda u savezu, ko zna na šta je sve to moglo da izađe.

Srećom, i znanjem i kvalitetom, i bi tako. Uspelo im je. Prvo je u 51. minutu ponovo Stojković bio na pravom mestu da povratnu loptu sa ivice kaznenog prostora pošalje u donji desni ugao nemoćnog golmana domaćih Spasojevića.

Tačku na i u reči „trijumf“ stavio je Mile Savković u 63. minutu, kada je utekao odbrani domaćih i iskosa sa leve strane neodbranjivo tukao. Zatresla se još jednom mreža Poleta, a besni Čačani su polako krenuli da izlaze sa stadiona u Ljubiću.

Domaći su se trzali još malo, ali ni oni su „grizli“ ni blizu kao u prvom poluvremenu i početkom drugog, i njima je, valjda, postalo jasno da nisu ispunili očekivanja komšija iz Čačka. Sve je bilo spremno za veliko veselje Smederevaca koje usledilo posle poslednjeg sudijskog zvižduka, a malo pre mraka, jer se utakmica zbog poduže pauze između dva dela odužila. Izvučene su i za tu priliku štampane majice sa klupskim grbom i godinama koje označavaju šampionsku sezonu 2022/2023, za grupnu sliku koju ste mogli da vidite na početku ovog izveštaja.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!