Povećana referentna kamatna stopa – opet poskupljuju krediti

8. jun 2023 – Na današnjoj sednici Izvršni odbor Narodne bake odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 6,25 posto. Povećana je i stopa na depozitne olakšice – na 5 posto, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7,5 procenata%.

Pri donošenju ovakve odluke, navodi se u saopštenju NBS, Izvršni odbor je procenio da je potrebno nastaviti sa umerenim zaoštravanjem monetarnih uslova, kako inflaciona očekivanja ne bi rasla i kako bi se osiguralo da se inflacija nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja u horizontu projekcije.

Istovremeno, održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru Narodna banka Srbije znatno doprinosi ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, kao i ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti, zaključuje se u saopštenju Narodne banke Srbije.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 13. jula 2023. godine.

Foto/ilustracija: Narodna banka Srbije

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!