Kosidba na Plavincu, ove nedelje po 24. put u Goranskom gaju

SMEDEREVO, 08. jun 2023 – Kosidba na Plavincu, koja će biti organizovana u nedelju, 11. juna, bila je danas povod konferencije za novinare. Ova tradicionalna manifestacija ove godine će biti održana 24. put, u Mesnoj zajednici Plavinac, u Goranskom gaju.

Organizatori su ovom prilikom pozvali stare i nove kosače da se pridruže manifestaciji, ali i građane da u što većem broju dođu i uveličaju jedinstveno obeležavanje tradicionalnih srpskih običaja i vrednosti.

Kako se čulo, za organizaciju manifestacije i samog takmičenja najboljih kosača, zaduženo je 1300 ljudi, a ono što predstavlja najveći kvalitet je više od dve stotine predstavnika nekoliko smederevskih folklornih društava, uglavnom dece.

Ove godine je predviđen dolazak i evidentiranje kosača od 8 do 9 i 30, nakon čega se organizuje sastanak kosačke družine. Najlepši deo manifestacije – svečani defile počinje u 9 i 45 i trajaće do 10 sati, kada je predviđeno svečano otvaranje kosidbe, koje počinje nakon toga i trajaće do 12 časova.

Druženje uz riblju čorbu, pasulj i svadbarski kupus je od 12 do 13 sati, a posle toga je svečani ručak za goste i donatore. Tokom manifestacije, predviđen je bogat program kulturno umetničkih društava, a posebnu draž imaće rukotvorine aktiva žena, koje svojim prisustvom svake godine obogaćuju i vizuelni identitet ove tradicionalne manifestacije.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!