Tematsko veče: Video spotovi „Muzičke slikovnice osamdesetih“

SMEDEREVO, 7. jun 2023 – U okviru obrazovnog programa smederevskog Centra za kulturu ove srede će u Koncertnoj dvorani biti tematsko veče „Muzičke slikovnice osamdesetih“, a gost je mr Petar Jončić, istoričar umetnosti, filmolog i filmski kritičar.

Tematizacija muzičkih video spotova kao umetničkih dela i njihovog mesta i uticaja u pop kulturi osamdesetih je ono što očekuje zainteresovane tokom programa. Akcenat će biti stavlјen na ideje, autorski pristup i kreativna rešenja lјudi „iza kamere“, reditelјa koji su svojim stvaralaštvom značajno doprineli razvoju estetike video spota i dali podsticaj za posvećivanje pažnje njegovim stilskim osobenostima. Pored ukazivanja na odnos autora prema koloritu, svetlu, lјudskoj figuri, prikaza ambijenta, naraciji spota, upotrebi efekata, prostornim i vremenskim relacijama, pogled na kreiranje video spotova biće povezan sa kulturnim strujanjima osamdesetih i karakterističnim pojavama, kao što su delovanje MTV-a, novi romantizam, imidž, muzički pravci u osamdesetim…

Petar Jončić je diplomirao Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a magistarske studije filma i medija završio na Fakultetu dramskih umetnosti. Tekstove i intervjue pisao je za  Dnevni Telegraf, a filmske kritike i eseje o umetnosti u Književnom listu, Reči, Domusu, Zlatnoj gredi, Evropi, časopisu OK, 3+4, TFT-u i drugim časopisima, dok je iste vodio na Radio Beogradu 3.

Objavio je knjigu Filmski jezik Želimira Žilnika (nagrada Dušan Stojanović za najbolјu studiju o filmu 2003), Neki drugi film, Muzičke slikovnice osamdesetih, priređivač je i ko-autor knjige Deca srebrne emulzije-fotografije Zorana Vujovića koju je ULUPUDS nagradio za najbolјu foto-monografiju na Sajmu knjiga, a dobila je i treću nagradu Zaharije Orfelin na sajmu knjiga u Novom Sadu. Napisao je i knjigu Film i rat-mimikrija horora.

Na RTV Studiju B je autor brojnih reportaža iz oblasti kulture, a bio je urednik emisije Kocka i saradnik dokumentranog programa. Autor je više dokumentarnih reportaža i kratkih filmova koji su prikazani na festivalima Alternativnog filma i Kratkom metru.

Fotografijom se amaterski bavi od kraja osamdesetih. Učestvovao je na brojnim žiriranim domaćim i međunarodnim salonima fotografije i dobitnik je bronzane medalјe za fotografiju na Republičkoj izložbi fotografija 2016. godine. Član je Foto saveza Srbije i osnivač foto grupe Iza ekrana.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!