U Smederevu obeležena osamdeset i druga godišnjica tragedije 5. juna

SMEDEREVO, 5. jun 2023 – I ove godine se, po tradiciji, u 14 i 14 čuo pisak lokomotive sa železničke stanice, održana je komemoracija stradalima, položeni su venci na spomenik nedaleko mesta na kome se desila eksplozija tog za Smederevo kobnog 5. juna 1941.

Među onima koji su položili vence na spomenik, u ime porodica stradalih bila je tu i baka Jelica Jovanović, 95 joj je, u vreme eksplozije trinaestogodišnja devojčica.

Komemoraciji kod spomenika prethodio je parastos kod spomen-kosturnice na Starom groblju, a na centralnom gradskom trgu Istorijski arhiv Smedereva je upriličio izložbu „Bio je četvrtak…“ i promociju Zbornika radova sa Naučne konferencije održane povodom obeležavanja osamdeset godina od eksplozije municije u Smederevskoj tvrđavi.

Tog 5. juna, u eksploziji municije uskladištene u Tvrđavi, porušeno je Smederevo, stradalo je mnogo ljudi. Koliko – nikada tačno nije sračunato, pa ni objavljeno, brojke se kreću od nekoliko stotina, preko 1.200, pa 2.500 do čak 5 hiljada stradalih. Ova potonja je najmanje verovatna, jer je Smederevo tada imalo 11.000 stanovnika, uz ogradu da je tog dana, s obzirom da je bio pazarni – četvrtak, a i kraj školske godine, preuzimala su se svedočanstva, procena da je u varoši bilo bar dve hiljade ljudi više no obično.

Srušen je veliki deo grada, i tu ima preterivanja – navodi se čak da je od 2.393 kuće, koliko je Smederevo tada imalo, samo 25 ostalo netaknuto, ali je činjenica da je eksplozija prouzrokovala katastrofu, da je maltene svaki objekat u širem gradskom području stradao. Razrušen je kompletan centar, a stakla su popucala i crepovi pootpadali na kućama na periferiji. Na samom mestu eksplozije nastao je krater od pedesetak metara u prečniku i dubok desetak metara. Podrhtavanje tla se osetilo u Velikoj Plani, Vršcu, Beloj Crkvi, Beogradu… Smederevo se opravljalo godinama, moglo bi se reći i decenijama, ali su ožiljci ostali.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!