U Smederevskoj Palanci obeležena krsna slava opštine (video)

SMEDEREVSKA PALANKA, 4. jun 2023 – U organizaciji opštine Smederevska Palanka i gradskih hramova Svetog Preobraženja Gospodnjeg i Svete Petke, danas je, na dan Svete Trojice, svečano obeležena krsna slava opštine.

Nakon svete liturgije u hramovima, litija sa sveštenstvom i vernicima krenula je iz crkve Svete Petke da bi se pridružila sveštenstvu i vernicima u centru grada, koji su krenuli iz Crkve Svetog Preobraženja.

Litija se ove godine kretala izmenjenom trasom do zgrade opštine, i to ulicom Trg heroja do raskrsnice sa ulicom Vuka Karadžića gde su se susreli sa litijom iz Svete Petke i zajedno nastavili do zgrade opštine gde je  prerezan slavski kolač.

Praznikom Svete Trojice ili Duhova obeležava se pedeset dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana. Zbog toga se ovaj praznik još naziva Pedesetnica i Silazak Svetog Duha na apostole. Po značaju je to treći praznik, posle Uskrsa i Božića i takođe se slavi tri dana, a nazvan je Sveta Trojica jer se pored Svetog Oca i Sina na ovaj dan javio i Sveti Duh.

Informacija i video: palankadanas.com (foto printsceen)

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!