Jeleni Đukić i Željku Stefanoviću uručene plakete „Branislav Mane Šakić“

SMEDEREVO, 3. jun 2023 – U prostoru smederevske Narodne biblioteke danas su uručene plakete koje dodelјuje Fond „Branislav Mane Šakić“ za očuvanje srpskog jezika i negovanje kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja. Ravnopravni nosioci ovogodišnjeg priznanja su novinari Jelena Đukić i Želјko Stefanović.

Fond i odličje nose pečat sećanja i dužnog poštovanja prema Branislavu Manetu Šakiću, čiji su život i četvrt veka spikerskog rada ostali utkani u istoriju smederevskog radija.

Jelena Đukić, novinar u penziji, tokom svog višedecenijskog rada, najpre u Radio Beogradu a potom i u Televiziji Beograd, kao autor, voditelј i urednik, beleži niz emisija i serijala u kulturno-zabavnom programu ovih glasila. U Obrazovnom programu Televizije Beograd, radila je na seriji dokumentarno-igranih emisija „Kultura stanovanja“u saradnji sa Novakom  Novakom,kraće vreme vodi emisiju „Selo bez selјaka“,a prelaskom u Kulturno-umetnički program priprema, uređuje i vodi dokumentarni deo serije emisija „Nedelјno popodne“, kao i emisije namenjene mladima „Po lјudima učio sam svijet“ (Nјegoš).

Nakon smrti supruga Radivoja Lole Đukića, 1995, po njegovoj želјi zbrinjava Legat i ustupa Centralnoj biblioteci Crne Gore na Cetinju a od 1995. do 2004. priređuje i objavlјuje njegove rukopise: „Ogledalo građanina pokornog“, „Deset zapovesti“, „Ljudi sa dve glave“, „Crni sneg“,“ Budibogsnama“ i „Kameleoni“.

Želјko Stefanović već 17 godina uređuje, priprema i vodi kultnu emisiju Radio Beograda 1 „Vreme sporta i razonode“, porodični magazin o sportu, uz aktuelnosti iz javnog i kulturnog života, a koja se emituje od 1960. Počeo kao saradnik Radio Beograda sa 14 godina u emisiji „Veče uz radio“ Nikole Karaklajića, što je potom uticalo i na njegovo kasnije opredelјenje da studira novinarstvo. Dobitnik je više priznanja, među kojima su i „Zlatni mikrofon“, Oskar popularnosti, statue Zlatnog melosa, brojnih diploma za vođenje humanitarnih koncerata i priredbi, te Decembarske nagrade Skupštine opštine Zvezdara za značajan doprinos razvoju i unapređenju fizičke kulture.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!