Poseta delegacije EU PRO Plus tima i javni forum u Smederevu

SMEDEREVO, 2. jun2023 – U velikom holu smederevskog  Centra za kulturu juče je održan Javni forum na temu Strategije razvoja urbanog područja grada Smedereva. U radu su učestvovali članovi Radne grupe za izradu Strategije, predstavnici Grada Smedereva, članovi ekspertskog tima EU PRO Plus, Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavnici relevantnih institucija i organizacija, javnog, privatnog i civilnog sektora, kao i zainteresovana javnost.

Tokom foruma bili su predstavlјeni i rezultati Likovnog konkursa sa temom ,,Moj grad u budućnosti“, koji je za učenike sedmog razreda tokom marta i aprila 2023. godine sproveo EU PRO Plus tim u saradnji sa dve osnovne škole u Smederevu – „Dr Jovan Cvijić“ i „,Sveti Sava“, a svi učesnici foruma su imali prilike da glasaju za izložene radove, nakon čega su dodelјene nagrade i zahvalnice.

Ovim povodom Smederevo je sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji posetio i Martin Klauke, šef sektora za upravlјanje projektima pri Delegaciji Evropske unije u Srbiji. Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč i gospodin Klauke su obišli Predškolsku ustanovu „Naša radost“, objekat „ Veseli cvetovi“ i Industrijski park Smederevo. Objekat „Veseli cvetovi“ je energetski unapređen kroz projekat realizacije u okviru EU PRO programa, a potez Industrijskog parka je osvetlјen.

– Grad Smederevo se krajem 2021. godine prijavio na poziv Programa Evropske unije za lokalni razvoj – EU PRO Plus za izradu Strategije razvoja urbanog područja, sa idejom da unapredi održivi razvoj svoje teritorije, unapređujući socijalne, ekonomske, ekološke, klimatske, kulturne i prostorne aspekte razvoja. Današnji javni forum ima za cilј da definiše viziju održivog razvoja urbanog područja grada Smedereva, kao i projekte ideje koje predstavlјaju realizaciju cilјeva Strategije – istakao je između ostalog gradonačelnik Smedereva Jovan Beč u svom obraćanju prisutnima.

Prisutnima se obratio i šef sektora za upravlјanje projektima pri Delegaciji Evropske unije u Srbiji Martin Klauke, koji je naglasio je da duži niz godina Evropska unija sprovodi brojne projekte u Republici Srbiji kojima unapređuje socijalnu i privrednu infrastrukturu, kao i da će nastaviti u tom pravcu.

Grad Smederevo je, podsetimo, potpisao Memorandum o razumevanju sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge 9. juna 2022. godine, kada je pristupio procesu izrade Strategije razvoja urbanog područja grada Smedereva, koja predstavlјa planski dokument.

Informacija i foto: Kaqbinet gradonačelnika Smedereva

Skorašnji članci

error: Content is protected !!