Site icon podunavlje.info

Smederevo: Javni uvid plana upravljanja životnom sredinom za put E-75

SMEDEREVO, 25. maj 2023 – Na sajtu Grada Smedereva objavljen je javni uvid Plana upravlјanja životnom sredinom za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji nove deonice brze saobraćajnice E-75, s obzirom da ovaj put prolazi kroz područje grada Smedereva.

Na teritoriji Smedereva put će biti u dužini od 8,54 kilometara, a predviđeno je da za ovu namenu bude iskorišćen deo gradske teritorije u površini od 52,2 kvadratna kilometra.

Planirana trasa puta počinje od postojeće petlјe Požarevac na koridoru autoputa E–75, Beograd – Niš (petlјa Požarevac) – Požarevac (obilaznica) – Veliko Gradište – Golubac.

Predviđeno je da se na budućoj trasi puta zbog ukrštanja sa drugim saobraćajnicama, železničkim prugama i vodotokovima, izgradi veći broj mostova, nadvožnjaka i propusta. Kako je ranije već dogovoreno, ovu deonicu, čija je vrednost 337 miliona evra, gradiće kineska kompanija China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group LTD.

Inače, Zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo izdao je uslove (prilog 13.1 Studije) u kojima navodi da je  na planiranoj  trasi predmetnog puta registrovan veći broj površinskih nalaza i toponima koji ukazuju na postojanje arheoloških lokaliteta iz različitih perioda prošlosti. Na tim mestima je, kako se navodi, potrebno posebno obratiti pažnju prilikom planiranja dinamike izvođenja radova, uz obavezno prisustvo i kontrolu arheologa koji će vršiti nadzor nad izvođenjem građevinskih i drugih radova.

Exit mobile version