Site icon podunavlje.info

Sistem „Amber alert“ od jeseni trebalo bi da počne da radi i u Srbiji

25. maj 2023 –  Danas, na Međunarodni dan nestale dece, 25. maj, Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će u Srbiji najkasnije do početka novembra proraditi sistem “Amber alert” za rano uzbunjivanje u slučaju nestanka dece.

U februaru je formiran tim za uvođenje tog sistema, u čijem sastavu su predstavnici nekoliko ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i Udruženja “Astra“.

Zadatak tima je da se razmotre uporedno-pravna rešenja i pronađu najbolje prakse kako bi u našoj zemlji zaživeo sistem „Amber alert”, koji bi bio prilagođen našem pravnom sistemu i društvu.

Taj sistem upozoravanja javnosti kao pomoć u traženju nestale dece uveden je u SAD 1996. godine, a postoji i u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugaliji, Rumuniji, Španiji i Velikoj Britaniji.

“Amber alert” deluje tako što se informacija o nestanku deteta uz druge neophodne podatke o njemu hitno i istovremeno šalje putem televizije, radija, društvenih mreža, bilborda i drugog na čitavoj teritoriji zemlje da bi celokupno javno mnjenje brzo bilo obavešteno o nestanku deteta i kome se treba javiti kada bude uočeno.

Po podacima Međunarodnog centra za nestalu i eksploatisanu decu, u roku kraćem od tri dana je rešeno 95 odsto slučajeva nestanka dece u kojima je korišćen “Amber alert”.

Exit mobile version