Site icon podunavlje.info

Proglašenjem najboljih i uručenjem nagrada završeni 40. Nušićevi dani

SMEDEREVO, 25. maj 2023 – Sinoć su, na završnoj večeri jubilarnih 40. Nušićevih dana, na sceni na kojoj su proteklih dana dramski umetnici oživlјavali likove u predstavama i plenili duhom pozorišne igre, proglašeni festivalski laureati.

Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru, na osnovu odluke žirija koji su činili Miroslav Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog pozorišta, Gordana Đurđević Dimić, dramska umetnica i Nebojša Dugalić, dramski umetnik, dodelјena je dramskoj umetnici Renati Ulmanski. Pojavlјivanje ove glumice na sceni i njeno dostojanstveno obraćanje bili su, u pogledu izazvanih emocija, kulminacija večeri. Renata Ulmanski, koja je oko sedamdeset godina provela pred publikom u pozorištu i kao glumica pred kamerama, naglasila je vezu između humora i humanosti i dragocenost nagrade koja joj je dodelјena, kako je kazala, ne zbog toga što je sada nešto postigla, nego zbog toga što je takva kakva je.

Prema odluci stručnog žirija za dodelu Nušićeve nagrade za najbolјu predstavu u celini i nagrade „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu, koji su činile dramske umetnice Ljilјana Stjepanović, Tanja Bošković i Dušanka Stojanović Glid, Nušićeva nagrada za najbolјu predstavu u celini pripala je predstavi Narodnog pozorišta u Beogradu „Očevi i oci“, prema romanu Slobodana Selenića, a u režiji Velјka Mićunovića. Žiri je istakao superiorno čitanje Selenića, ujednačeno igru ansambla i visoke domete svih likova.

Istoj predstavi pripala je i Nušićeva nagrada za najbolјu predstavu u celini na osnovu glasova publike. Ocenom 4,61 predstava „Očevi i oci“ nadmašila je druga pozorišna ostvarenja koja smo mogli da vidimo u okviru takmičarske selekcije.

Nagrada za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu po oceni stručnog žirija, koja nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, dugogodišnjeg saradnika festivala „Nušićevi dani“ pripala je Vojislavu Brajoviću za ulogu oca u predstavi „Otac“ Atelјea 212, prema tekstu Florijana Zelera, a u režiji Paola Mađelija. U obrazloženju žirija ukazano je na vrednost psihološke studije lika, na dramsku suptilnost, iznijansiranu igru i partnerstvo, kao i na iracionalni protok radnje iz perspektive temperamentnog, krhkog, pokidanog, nervoznog, nemirnog, odumirućeg sećanja.

Inače, završnica ovogodišnjih Nušićevih dana je uz, tradicionalnu dodelu festivalskih nagrada u svečanoj atmosferi, obuhvatila i svojevrsni muzičko-scenski vremeplov „Alkibijadu“, koji je kroz dijalog na sceni i izvođenje muzičkih numera koje traju stavio akcenat na nepresušni značaj umetnosti, lepote i lјubavi u životu čoveka. Svojim interpretacijama veče su obogatili Mina Lazarević, Nataša Radovanović, Ljilјana Stjepanović, Ivana Knežević, Žarko Stepanov i Goran Jevtić, a kroz program su publiku vodili Marta Bogosavlјević i Miloš Đorđević, koje smo imali priliku da vidimo i kao izvođače, u pratnji okrestra Nušićeve bebe i uz trubačicu Danijelu Veselinović kao specijalnu gošću.

Foto: Centar za kulturu Smederevo

Exit mobile version