Poljoprivrednici se dogovorili s Vladom Srbije – obustavljaju blokade

20. maj 2023 – Predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ Nedeljko Savić izjavio je da su predstavnici poljoprivrednika prihvatili ponudu Vlade i da obustavljaju blokade puteva, a to je potvrdio i Dragan Kleut iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Udruženja su se većinskom odlukom dogovorila da prihvate ponudu Vlade Srbije nakon razgovora koji su trajali više od pet sati.

Dogovorili su se s Vladom da se ove godine izvrši doplata subvencija po hektaru obradive zemlje, odnosno da se subvencije podignu na 18.000 u odnosu na ranijih 9.000 dinara.

Dogovoreno je i da se od 1. januara 2024. godine u agrarni budžet Srbije uvrsti „plavi dizel“, odnosno regresirano gorivo za poljoprivrednike, kao da ove godine treba da plata samo pola naknade za odvodnjavanje, a da se od sledeće godine ta obaveza naplate odvodnjavanja poljoprivrednicima ukine.

Tražili su premiju za mleko od 20 dinara, a iz Vlade im je rečeno da stoje iza toga da će biti 19 dinara. Vlada je pristala i na povećanje subvencije za mlečna goveda bude 40.000..

Poljoprivredni proizvođači, podsetimo, tražili su na blokadama da najniža otkupna cena mleka bude 78 dinara plus PDV, subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine, odnosno ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Oni su tražili i da premija za mleko bude najmanje 20 dinara po litru, a da referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa robnim berzama u Budimpešti i Parizu, kao i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima za države Evropske unije i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

Tražili su i dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om, 100 litara po hektaru za ratare i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture. Zahtev poljoprivrednika bio je i regres za mlečne krave u iznosu od 40.000 dinara po kravi.

Foto: Poljoprivredno udruženje Složni Pidikanci Bavanište FB

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!