Dunav kod Smedereva za nekoliko dana narastao više od pola metra

SMEDEREVO, 21. maj 2023 –  Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će vodostaj Dunava danas i sutra kod Novog Sada prevaziđi liniju redovne odbrane od poplava. Po merenjima izveštajne stanice Smederevo, od 510, koliko je izmereno 17. maja, do juče kada je stao na koti 569, Dunav je porastao za više od pola metra.

To je još uvek tridesetak santimetara manje od nivoa na kome se ovde proglašava redovna odbran od poplava, a hidrolozi tvrde da nema mesta brizi, da će imati tendenciju umerenog porasta naredna tri dana, ali da su mnogo kritičniji drugi, manji tzv bujični vodotokovi.

Naime, upozoravaju da sledeće nedelje moramo biti oprezni, jer ponovo ide jak ciklon iz Italije koji će imati uticaj na sliv Južne Morave, a jake kiše, koje se najavljuju već od srede mogu da stvore probleme u bujičnim vodotokovima, a takvih u Srbiji ima više od 11.500 južno od Save i Dunava, Reč je o manjim rekama i potocima koji se, na žalost, „tradicionalno“ izlivaju kada se dogodi da jake padavine učestaju u dužem periodu. A da će padati slažu se i meteorolozi, koji stabilizaciju vremena i značajniji razmak između padavina očekuju tek od polovine jula!

Foto/ilustracija: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!