Branislavi Milunov UNS-ova nagrada za feljton „Slušate sada Studio B“

SMEDEREVO. 18. maj 2023 – U Novinarskoj kući Pere Todorovića u Vodicama kod Smederevske Palanke juče je Branislavi Milunov uručena nagrada Udruženja novinara Srbije za felјton „Slušate sada Studio B“, objavio je UNS.

Branislava Milunov je nagradu posvetila tadašnjem „Studiju B“ i svim junacima felјtona. Sa nekima od njih se, dodala je, i sada svake godine sastaje na dan kada je ova medijska kuća krenula sa radom.

„Mnogi od njih više nisu sa nama, a sa mnogima se i sada družim i sastajem prvog aprila. Tu nastaju nove priče. Felјton se nastavlјa. Nije završen ni u slici ni u tonu. Javlјaju se lјudi koji su slušali Studio B i imaju nešto zanimlјivo da kažu. Onda to čuvam da bi se felјton jednog dana proširio u knjigu“, rekla je Milunov.

Kada je pisala o Studiju B, nameravala je, kaže za sajt UNS-a, da priče koje oslikavaju istorijat ovog radija budu deo knjige. Dodala je da planira da ovo, kako ga je žiri nazvao, „svedočanstvo o radijskoj revoluciji“ jednog dana i ukoriči.

„Za kvalitetnu knjigu su neophodna i finansijska sredstva. Zasad sam zadovolјna time što je dnevni list objavlјivao felјton i što se i danas u nastavcima objavlјuje na sajtu UNS-a“, rekla je Milunov.

Da felјton „Slušate sada Studio B“ zbog značaja zaslužuje da bude ne samo knjiga već i udžbenik novinarstva u obrazloženju je naveo žiri koji je odlučivao o nagradi.

Predsednica žirija Branislava Džunova rekla je da felјton predstavlјa jedinstven dokument o mediju koji je za mnoge slušaoce bio član porodice.

„Branislava Milunov je pažlјivo, sa strplјenjem i spoznajom koliko je to važno, sakupila uspomene na prve dve decenije postojanja radija Studio B, koji je bio simbol vremena, pomerao standarde i modernim izrazom osvajao slušaoce. Pišući čisto i novinarski pregledno, stvorila je živopisnu novinarsku priču, koja stilski podseća na rad Pere Todorovića“, navodi se u obrazloženju žirija koje je pročitala.

Džunova je dodala da je felјton nastao kao spoj detalјne pretrage dokumenata i lične priče. Sve je to, kako je istakla, svrstano u pitko novinarsko štivo.

„Pohvalama dodajmo i opasku jednog od članova žirija da se integralna verzija felјtona, zbog duhovitih detalјa, čita u dahu. Takođe, da poseduje novinarsku preciznost i poštuje činjenice do kojih se došlo u istraživanjima u dokumentacijama dnevnih i nedelјnih listova“, rekla je Džunova.

Nagradu je Branislavi Milunov uručio predsednik UNS-a i član žirija Živojin Rakočević koji je rekao da se dobitnica izdvojila upravo po individualizmu, što je i suština nagrade.

„Branislava Milunov je zasenila žiri koji je pažlјivo razmatrao sve pristigle radove. Suština njenog rada je u individualizmu i ona se tu srela sa Perom Todorovićem, koji je bio izraziti individualac“, rekao je Rakočević.

Dodao je da su svi koji su prisustvovali uručenju učinili da Vodice budu novinarska prestonica Srbije.

Zato je generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao da Novinarskoj kući Pere Todorovića treba „dati život“.

„Dok je nas, biće i ove nagrade. Dok je ove nagrade, zavičajci, lokalana samouprava i UNS brinuće da ova kuća bude važno mesto i na novinarskoj i na turističkoj mapi. Ovom domu treba dati život kao što je Pera Todorović dao život srpskom novinarstvu“, dodao je Brajović.

Sa tim je bila saglasna i zamenica predsednika Opštine Smederevska Palanka Đurđina Mladenović koja je dodala da se nada da će se i u narednim godinama ova kuća živeti i slaviti ime Pere Todorovića.

Uručenju nagrade prisustvovali su i potrpredsednica UNS-a Olivera Milošević, član Uprave UNS-a Goran Avramović, poznati novinari iz Smederevske Palanke Dragolјub Janojlić i Slobodan Todorović, kao i nekadašnji novinar i urednik „Studija B“ Petar Peca Petrović, koji je Milunov podstakao da piše felјton.

Informacija i foto: uns.org.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!