Site icon podunavlje.info

Aleksandra Glovacki dobitnica nagrade „Niko Garone“ za 2023. godinu

SMEDEREVO. 17 maj 2023 – Nagrada „Niko Garone” ustanovljena je od strane pozorišta PATOS iz Smedereva na međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje 2014. godine, a Aleksandri Glovacki, pozorišniom kritičaru, dramaturgu i urednici u Redakciji kulture Radio Beograda 2, dodeljena je zbog beskompromisnog kritičkog pristupa u analizama savremene pozorišne produkcije, navodi se u obrazloženju.

Kroz kritike, ali i radijske emisije, Aleksandra Glovacki je pokrenula i pokreće teme koje su važne za unapređenje našeg pozorišnog života, dokazujući i važnost medijskih praksi.

Niko Garone, čijim je imenom nazvana ova nagrada, bio je novinar i pozorišni kritičar italijanskog lista Republika, koji je posvećeno pratio i afirmisao savremenu italijansku i evropsku pozorišnu i plesnu scenu, a od 2005. godine, kroz aktivnosti  pozorišta PATOS i njihovog festivala Patosoffiranje, i nezavisnu kulturu u Srbiji i regionu. Niko Garone je preminuo u Rimu 2009. godine.

Komisiju za izbor dobitnika za ovu godinu činili su dosadašnji dobitnici nagrade – Redakcija Kulturnog dnevnika RTS-a; Portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org; novinari smederevskih medija Snežana Glišić i Dragan Pavlović; Kulturni dodatak lista Politika; Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka dnevnog lista Politika; Sonja Ćirić, novinarka nedeljnika Vreme; Miška Knežević, novinarka, urednica Drugog programa Radio Beograda, Zorica Dimitrijević, novinarka portala SEEcult.org i pozorišne novine Ludus.

Foto: Pozorište PATOS FB

Exit mobile version