Početak pregovora o novom iznosu minimalne cene rada

16. maj 2023 – Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije prihvatio je zajedničku inicijativu dva reprezentativna sindikata, Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i Saveza samostalnih sindikata Srbije, da otpočne rad na analizama i pregovorima za utvrđivanje nove minimalne cene rada, saopšteno je danas iz UGS „Nezavisnost“.

Prvi sastanak pregovaračkih timova održaće se 19. maja 2023. godine u Palati Srbija.

Izvršni odbor UGS „Nezavisnost“ će pre početka pregovora usvojiti svoju pregovaračku poziciju koja će poći od stava da minimalna zarada na mesečnom nivou ne može biti niža od iznosa minimalne potrošačke korpe.

Značajne promene na polju egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izražene kroz vrednost minimalne potrošačke korpe, kretanja stope zaposlenosti na tržištu rada, stope rasta bruto domaćeg proizvoda, kretanja potrošačkih cena, kretanja produktivnosti i kretanja prosečne zarade u Republici Srbiji dovoljan su razlog da se pitanje novog iznosa minimalne cene rada što pre stavi na dnevni red i potvrda argumentovanog stava našeg sindikata da će povećanje od 14,3 odsto koje je utvrdila Vlada Srbije u septembru prošle godine biti nedovoljno, navodi se u saopštenju.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!