Site icon podunavlje.info

Počinje jubilarni, četrdeseti, Pozorišni festival „Nušićevi dani“

SMEDEREVO, 15. maj 2023 – Ovogodišnji, četrdeseti po redu, “Nušićevi dani” započeće ovog ponedeljka, po tradiciji, polaganjem venaca na spomenik našem najvećem komediografu ispred smederevskog Centra za kulturu.

Ovom će prethoditi, u podne, pretprmijera „Čiča Mičinog pozorišta“ „Braća Grim“. Predveče, nakon polaganja venaca, u 19 i 30, zakazano je otvaranje izložbe „Vek i po srpske škole glume“, u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Potom će u Velikoj dvorani, u 20 časova biti zvanično otvoren 40. pozorišni festival „Nušićevi dani”, a Omladinsko amatersko pozorište „Branislav Nušić“ iz Malog Crnića izvešće „Dr“ u režiji Nevene Rakočević.

Naredna dva dana biće organizovane radionice za decu, mlade i pripadnike osetljivih grupa “I ja bih u pozorište”. U utorak, u Velikoj dvorani u 20 časova, u festivalskoj produkciji, biće izvedena imerzivno/senzorna predstava „Put oko sveta, svet oko puta – Nušić u teatru zatvorenih očiju“.

U takmičarskoj selekciji, od 19. do 23. maja, biće odigrano pet predstava – “San o zavičaju (neviđeno folk snoviđenje)” Narodnog pozorišta iz Niša, “Deca” (opera u 17 pesama) Narodnog pozorišta iz Beograda, “Čehovljeva soba, sezona 1. (devet malih priča)” Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara, “Očevi i oci” Narodnog pozorišta u Beogradu i “Otac” Ateljea 212 iz Beograda.

Na završnoj festivalskoj večeri, 24. maja, biće dodeljene Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke žirija, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, Nagrada “Milosav Buca Mirković” za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu. Ovogodišnja Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru biti dodeljena glumici Renati Ulmanski.

U okviru pratećeg programa, 21. maja od 13 časova je planiran okrugli sto pod nazivom “Budućnost Nušićevih dana – novi koncept”, a od 18 sati promocija monografije “Renata Ulmanski/Njegovo veličanstvo: Slučaj”.

Kao i ranijih godina, posle svake predstave u prostoru kafane “Dardaneli”,  u holu Centra za kulturu, biće razgovor sa autorima i protagonistima predstave, kao i dodela nagrade za glumačko ostvarenje večeri na osnovu glasova publike, plaketa i zahvalnica za učešće na festivalu.

 

Exit mobile version