Site icon podunavlje.info

Objavljen program jubilarnih četrdesetih Nušićevih dana u Smederevu

SMEDEREVO, 8. maj 2023 – Ovogodišnji jubilarni, 40. Pozorišni festival “Nušićevi dani” biće održan od 15. do 24. maja u smederevskom Centru za kulturu, saopšteno je danas.

U takmičarskoj selekciji, od 19. do 23. maja, biće odigrano pet predstava – “San o zavičaju (neviđeno folk snoviđenje)” Narodnog pozorišta iz Niša, “Deca” (opera u 17 pesama) Narodnog pozorišta iz Beograda, “Čehovljeva soba, sezona 1. (devet malih priča)” Narodnog pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara, “Očevi i oci” Narodnog pozorišta u Beogradu i “Otac” Ateljea 212 iz Beograda.

U okviru pratećeg programa, 21. maja od 13 časova je planiran okrugli sto pod nazivom “Budućnost Nušićevih dana – novi koncept”, a od 18 sati promocija monografije “Renata Ulmanski/Njegovo veličanstvo: Slučaj”.

Od 16. do 18. maja biće organizovane radionice za decu, mlade i pripadnike osetljivih grupa “I ja bih u pozorište”, dok će u okviru programa “U susret Nušiću”, najmlađoj publici iz seoskih škola biti ukazano na značaj jednog od najvažnijih pisaca srpske književnosti.

Kao i ranijih godina, posle svake predstave u prostoru kafane “Dardaneli” (u holu Centra za kulturu) realizuje se razgovor sa autorima i protagonistima predstave, kao i dodela nagrade za glumačko ostvarenje večeri na osnovu glasova publike, plaketa i zahvalnica za učešće na festivalu.

Na završnoj festivalskoj večeri, 24. maja, biće dodeljene: Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke žirija, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, Nagrada “Milosav Buca Mirković” za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu. Ovogodišnja Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru biti dodeljena glumici Renati Ulmanski.

Exit mobile version