Site icon podunavlje.info

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije najavio štrajk

3. maj 2023 – Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije doneo je odluku da od sutra, 4. maja, obustavi rad u svim školama. U saopštenju se navodi da je štrajk proglašen na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, jer „zaposlenima u prosveti preti neposredna opasnost po život i zdravlje“.

Ovaj sindikat zahteva i hitnu smenu ministra prosvete Branka Ružića zbog, kako su ocenili, „odgovornosti za današnju tragediju u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’“.

Osmoro učenika i čuvar u školi koja se nalazi u centru Beograda ubijeni su danas u oružanom napadu jednog đaka sedmog razreda, potvrdilo je Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„NSPRS je više puta zahtevao od Ministarstva prosvete da umesto šminkanja postojećih propisa preduzme opsežne mere kako bi se podigla bezbednost u školama, što su ministar i ministarstvo ignorisali. Pre samo desetak dana, konkretne predloge i jasan stav o problemu bezbeddnosti u školama, ministru Ružiću ponovio je predsednik sindikata Dušan Kokot, na javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja u Palati Srbija“, navode sindikalci.

U saopštenju se navodi i da se u prosveti godinama štedi na kvalitetu, da mnoge škole rade bez psihologa, pedagoga i drugog stručnog osoblja, da se direktori postavljaju po političkoj pogodnosti, da su nastavnom osoblju propisima vezane ruke, a niskim primanjima suzbijena motivacija za pedagoški rad sa decom.

„Posledice su katastrofalne, a danas su postale očigledne i najširoj javnosti. Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije izražava saučešće porodicama nastradalih, a povređenima želi brz i uspešan oporavak“, zaključuje se u saopštenju.

Exit mobile version