Srećan 1. maj! Srce gromko nek nam zbori, da nam živi, živi rad…

1. maj 2023 –  Za one koji se ne sećaju, i one koji su slučajno ili namerno zaboravili, Prvi maj je Praznik rada i kao takav nekada je, i u ovoj zemlji, bio jedan od najznačajnjih. Danas se sve svelo na par neradnih dana, malo ko se spominje parada, koje su se održavale u svim većim mestima tadašnje nam države, da se prikaže šta smo postigli i, tako se mislilo, kuda dalje idemo.

Naravno, tamo nikada nismo stigli, socijalizam je, baš kao i narečena država, utrnuo kao sveća na vetru ne dočekavši poslednju deceniju prošlog veka.

Ipak, da razbijemo uvreženo mišljenje, čisto da se zna, Prvi maj nije praznik u vezi sa na nekim  komunističkim datumom. Uostalom, nastao je pre nego što je komunizam postao globalna pojava, kao sećanje na događaj u zemlji u kojoj je komunizam bio veliko no, no, a komuniste su polovinom prošlog veka ganjali k’o đavola u plitkoj vodi. Onda nije nikakvo čudo, da se tamo komunizam i socijalizam, za razliku od značajnog dela ostatka sveta, u koji smo i mi dobrih četrdesetak godina spadali, nikada nisu primili.

Praznik je ustanovljen u znak sećanja na prve masovne radničke demonstracije održane 1. maja 1886 u Čikagu, kada su radnici zahtevali bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme. Od tada se najpre u Americi, a zatim i u svim zemljama sveta proslavljao kao međunarodni praznik rada. Posle Oktobarske revolucije, Prvi maj je postao državni praznik u SSSR-u, a posle Drugog svetskog rata i u ostalim socijalističkim državama.

Inače, baš zbog identifikacije 1. maja kao komunističkog praznika, radnički pokret u Americi se odrekao tog datuma i tamo se poodavno prvi ponedeljak u septembru slavi kao Praznik rada.

Za nas ostale, što ostadosmo verni tradiciji… Da se podsetimo, neki sa setom, neki sa „ne ponovilo se“.

Ostala je samo p(j)esma…

Drugarska se pesma ori
pesma koja slavi rad
srce gromko nek nam zbori
da nam živi, živi rad!

Podignimo u vis čela
mi – junaci rada svog,
naša biće zemlja cela,
da nam živi, živi rad!

U divljaka luk i strela,
željeznica, selo i grad,
to su naših ruku dela,
da nam živi, živi rad!

Naslovna fotografija: FB Ulica sećanja, fotografija dobijena od Svetislava Pantića

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!